Най-голямата полска опозиционна група обеща предизборно да намали използването на въглища в страната

  • 13 юли 2019 17:00

  • 425
  • 1
Най-голямата полска опозиционна група обеща предизборно да намали използването на въглища в страната
© Pixabay (архив)

Най-голямата полска опозиционна група "Европейска коалиция" планира да премахне въглищата от производството на електроенергия в страната до 2040 година, заяви днес лидерът ѝ Гжегож Схетина, представяйки обещанията на формацията преди парламентарните избори през есента, предаде Ройтерс.

Полша произвежда електричество главно от въглища и качеството на въздуха в страната е на едно от най-ниските равнища в Европа. Управляващата партия "Право и справедливост", която спечели изборите през 2015 година, отчасти благодарение на обещания, че ще запази използването на въглища, планира да намали употребата им до около 60 процента през 2030 година от сегашните 80 процента.

Обещаваме, че до 2030 година ще премахнем въглищата за битово отопление, до 2035 година - за системно отопление, и до 2040 - в енергийния сектор, каза Гжегож Схетина в предавана по телевизията реч на събрание на групата. Трябва да изчистим Полша, заяви той.

Въглищата подкрепят полската икономика от години и обещанието употребата им да бъде запазена се е използвало в предишни политически кампании заради влиянието на профсъюзите във въглищния сектор и много работещи в него.

Схетина обеща още, че ако "Европейска коалиция" спечели изборите, които вероятно ще се състоят през октомври или ноември, ще премахне забраната за търговия в неделя, въведена от "Право и справедливост", и ще повиши заплатите.

"Право и справедливост" води в повечето обществени допитвания след изборите през 2015 година заради значителните социални разходи. На изборите за Европейски парламент през май спечели 45,5 процента от гласовете.

"Европейска коалиция", съставена от "Гражданска платформа" и други политически групи, бе на второ място с 38,5 на сто.

Схетина обеща също така да "обнови" демокрацията чрез пакет от закони във връзка със стъпките на "Право и справедливост" за засилване на контрола върху правната система и медиите. Тези стъпки според критици подкопават демократичната система, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mustafa Polaka

2019.07.14 | 16:31

1

Masala ve!

Добави коментар

Водещи новини