Франция въвежда еко такса за самолетните полети

  • 10 юли 2019 09:00

  • 1817
  • 1
Франция въвежда еко такса за самолетните полети
© Pixabay

Франция въвежда еко данък върху самолетните полети. Така правителството на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на изпълнява обещанието да предприема мерки в борбата срещу замърсяването и климатичните промени.

Таксата ще бъде въведена постепенно за всички самолети, излитащи от Франция.

Елизабет Борн, министър на транспорта на Франция: Франция се ангажира да работи за облагането с такси на самолетните пътувания, което е важно за Европа. Нещата се движат напред, необходимостта от това е спешна. Както и други страни, решихме да въведем еко такса върху въздушния транспорт за всички полети от Франция.

Таксата ще се отрази на джоба на пътниците. За полети в рамките на Европейския съюз оскъпяването на билет ще е от порядъка на 1.50 евро за икономична класа, 9 евро за бизнес класа и до 18 евро за полети за бизнескласа извън Европейския съюз. Очакваните приходи от този налог след 2020 година са около 180 милиона евро. Министър Борн обяви, че тези средства ще се използват за обществения транспорт.

Акциите на "Еър Франс" и "Луфтханза" поевтиняха съответно с 4.5% и 2.5% веднага след обявяването на новината от Париж, предаде БНТ. 

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обеща да затегне регулациите в сферата на защитата на околната среда. Той се реши да наложи самолетната еко такса, след като беше принуден да се откаже от идеята за повишаване налога върху дизеловото гориво заради бурните протести на жълтите жилетки в страната.

Сега Франция се присъединява към Холандия, която също наложи подобна такса на самолетния транспорт, но целта на Макрон е да убеди повече страни в Евросъюза да го направят.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1817 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.10 | 09:41

1

pederasat e i shte suim ostane pederas vavejda eko taksi ne na samoletite a na patnicite koito shte ia plashtat.

Добави коментар

Водещи новини