Унгария беше осъдена от ЕСЧП заради принудително поставяне на катетър

  • 02 юли 2019 17:41

  • 651
  • 0
Унгария беше осъдена от ЕСЧП заради принудително поставяне на катетър
© Pixabay

Унгария беше осъдена днес от Европейския съд за човешките права заради принудителното поставяне на катетър по време на полицейска проверка за съдържанието на алкохол в кръвта на унгарски шофьор, предаде Франс прес. Според съда мъжът е бил подложен на нечовешко и на унизително отношение.

През март 2010 г. жалбовносителят, който по онова време бил на 30 години, бил спрян от полицията, докато шофирал, която го издирвала за пререкание и побой. Полицаите, които го арестували, заподозрели, че мъжът е пиян и е под влияние на наркотици. Той бил отведен в болница за изследвания на кръвта и на урината.

Мъжът, който според очевидци бил видимо пиян, не е могъл да уринира и полицаите разпоредили на лекарите да му поставят принудително катетър. По случая мъжът беше осъден през 2011 г. на година и девет месеца условно за каране в нетрезво състояние. Той обаче после завел дело за принудителното поставяне на катетъра. Мъжът твърдял, че полицаите му вързали краката по време на поставянето на катетъра.

Полицаите казаха, че са го вързали, за да не се нарани при процедурата и че той е бил съгласен да му се постави катетър.

Днес Европейският съд за правата на човека постанови, че не е имало никаква медицинска причина, която да оправдава поставянето на катетъра на тъжителя, още повече че полицията разполагала с кръвна проба, взета от него. Освен това унгарското право позволявало на всеки да оттегли съгласието си във всеки момент, което именно е направил тъжителят, като се е противопоставил на поставянето на катетъра, припомни ЕСЧП.

Съдът постанови, че Будапеща трябва да плати на тъжителя 9000 евро за нанесените морални щети и 4080 евро за съдебни разходи.

Последвайте канала на

БТА
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини