Южнокорейският президент е на посещение във Финландия

  • 10 юни 2019 20:53

  • 342
  • 0
 Южнокорейският президент е на посещение във Финландия
© Getty Images/Guliver (архив)

Напрежението на Корейския полуостров беше сред основните теми в днешните разговори между южнокорейския президент Мун Дже-ин и финландския му колега Саули Нинистьо. С посещението на Мун във Финландия започна едноседмичната му скандинавска обиколка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На пресконференция днес южнокорейският президент изрази увереност, че диалогът с Пхенян, както и този между САЩ и Северна Корея, ще се възобнови "в близкото бъдеще".

От ноември 2017 г. Северна Корея не е извършвала никакви "изпитания на ракети със среден и голям обсег", каза Мун, след като се срещна с Нинистьо.

Финландският президент заяви, че Хелзинки изразява готовност да предложи услугите си за уреждане на ситуацията.

Финландия и Южна Корея сключиха споразумения да си сътрудничат в няколко области, включително в половото равенство, стартиращите компании и промишлените нововъведения, включително телекомуникационните технологии от пето поколение (5G) и изкуствения интелект.

Договорено бе и да бъде създадена пряка самолетна връзка между Хелзинки и град Пусан в югоизточната част на Южна Корея, заявиха лидерите.

Утре Мун се очаква да се срещне и с новия финландски премиер Анти Рине.

За последно във Финландия беше гост действащ южнокорейски президент през 2006 г. През 2012 г. Нинистьо посети Сеул за участие в среща на върха, посветена на ядрената сигурност.

По-късно през седмицата южнокорейският лидер ще бъде на държавни посещения в Норвегия и Швеция. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини