Прокурор: Опитът за отцепване на Каталуния е бил държавен преврат

  • 05 юни 2019 09:18

  • 392
  • 0
Прокурор: Опитът за отцепване на Каталуния е бил държавен преврат
© Getty (архив)

Опитът за отцепване на Каталуния през 2017 г. е бил държавен преврат, целящ да ликвидира испанската конституция. Това констатира испанската прокуратура, представяйки заключителните си аргументи по процеса срещу 12-те каталунски сепаратисти, предаде АФП.

"Това беше държавен преврат, който имаше за цел замяната на един юридически установен ред чрез друг посредством незаконни средства", заяви прокурорът Хавиер Сарагоса. Дванадесет каталунски сепаратисти са обвиняеми по този исторически процес, започнал на 12 февруари. Той приключва на 12 юни. Подсъдимите са съдени за организиране на референдум за самоопределяне на Каталуния, който беше забранен от испанските власти и за обявяване на независимостта на Каталуния през октомври 2017 г.

Девет от подсъдимите са в предварителния арест. За привържениците на независимостта на Каталуния те са политически затворници - версия, която категорично бе отхвърлена от прокурора Сарагоса. "Сепаратистите са съдени, защото опитаха да ликвидират испанската конституция, датираща от 1978 г., прибягвайки до насилие", заяви той.

Присъдата по делото се очаква през есента.

Последвайте канала на

БТА
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини