Бабиш окачестви като "атака срещу Чехия" доклад на ЕК за негов предполагаем конфликт на интереси

  • 04 юни 2019 20:18

  • 430
  • 0
Бабиш окачестви като "атака срещу Чехия" доклад на ЕК за негов предполагаем конфликт на интереси
© Getty Images/Guliver (архив)

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш окачестви като атака срещу страната подготвян от Европейската комисия (ЕК) доклад, че той е в предполагаем конфликт на интереси, предаде Ройтерс.

Според предварителните резултати от проверка на комисията, изтекли миналата седмица в медиите, компанията "Агроферт", притежавана преди от Бабиш, не трябва да има достъп до еврофондове за развитие, защото Бабиш е останал техен получател. В доклада се загатва за възможността Чехия да връща европейско финансиране.

В реч пред парламента днес Бабиш заяви, че страната няма да губи еврофондове, които са били от полза за нейното развитие и управление на бюджета. "Съмнителен одит, атака срещу Чехия и ще повторя отново, нищо няма да бъде връщано".
Говорител на ЕК каза, че тя е спазила всички правила в процедурата на одита.

От края на април десетки хиляди чешки граждани протестират срещу Бабиш и новия министър на правосъдието заради съмнения, че те се намесват в полицейското разследване, което препоръчва премиерът милиардер да бъде изправен пред съда. За тази вечер се очаква броят на протестиращите да бъде около 100 хиляди.

Бабиш е заподозрян, че преди повече от десетилетие е усвоил субсидия от два милиона евро за ферма и конферентен център, като е укрил, че той е техен собственик - нещо, което премиерът отрича. Чешката прокуратура още обсъжда дали да предаде делото в съда.

През 2017 г. Бабиш трансформира в доверителни фондове конгломерата "Агроферт", обхващащ над 200 компании в сферата на хранителната промишленост, земеделието, химическата промишленост и медиите. Критици твърдят, че той продължава да контролира непряко своя бизнес.

Последвайте канала на

БТА
430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини