Хърватин, използвал хитлеристки поздрав, със забрана за повторно влизане в Австрия

  • 19 май 2019 20:37

  • 1125
  • 3
Хърватин, използвал хитлеристки поздрав, със забрана за повторно влизане в Австрия
© Getty Images (архив)

Хърватин, който е бил арестуван заради използване на хитлеристки поздрав след възпоменателна церемония вчера в село Блайбург /Южна Австрия/, е получил забрана за повторно влизане в Австрия, предаде Хина, като се позовава на полицията в провинция Каринтия.

След като излезе от ареста, той ще трябва незабавно да напусне Австрия, посочи говорителят на полицията Райнер Дионисио пред австрийската агенция АПА.

48-годишният хърватски гражданин е използвал хитлеристки поздрав след възпоменателната церемония и на връщане от полето, където се състояла церемонията.

Хиляди привърженици на хърватската крайна десница се събраха вчера в поле в южна Австрия, близо до Блайбург, за да отбележат избиването на хиляди усташи (хървати, подкрепяли нацистите - бел. ред.) от комунистите в края на Втората световна война.

За хърватските националисти това събитие, което се отбелязва всяка година, символизира техните страдания по времето на комунизма в бивша Югославия. Кметът на Блайбург Стефан Височник го нарече обаче "маска за прослава на нацизма".

Десетки хиляди хървати - предимно подкрепящи фашизма войници и техните семейства, избягали в Австрия от офанзивата на югославската армия през май 1945 г., но били върнати обратно от британската армия и предадени в ръцете на антифашистите. Хиляди усташи били убити във и около Блайбург.

Тази година близо 450 полицаи от редовните и специални части на полицията в Каринтия бяха мобилизирани във връзка с възпоменанието, за да следят за спазване на австрийските закони, включително на забраната за показване на нацистки символи. От тази година в забраната се включва и гербът на Независимата хърватска държава /1941-45/.

По време на възпоменателната церемония миналата година австрийската полиция арестува седем души заради показване на забранени символи или използване на забранени поздрави.

БТА
1125 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.05.19 | 22:27

1

Европа се управлява под диктатурата на ЕВРЕЙСКИЯ БОЛШЕВИЗЪМ който цели заличаване на европейската бяла раса...СМЪРТ за еврейските болшевики---ЗИ ХАЙЛ

Хитлер

2019.05.20 | 06:51

3

Г...ЗИГ... пропуснал си буквичката

2019.05.19 | 23:05

2

Нека да поясня . Хърватин е славянин . Т.Е роден чистач . Че крал . Че има пари нищо не значи . ЧИСТАч . Мамка ви заблудена .

Добави коментар

Водещи новини