Унгария обвини "Фейсбук" в цензура

Унгарското правителство обвини Фейсбук в цензура, след като близка до властите медийна група се оплака, че вече не може да разпространява реклами в социалната мрежа, предаде Франс прес.

"Случилото се е недопустимо. Бихме искали във "Фейсбук" да вземе превес свободата на словото, а не наблюдаваната напоследък цензура", заяви Гергей Гуляш, дясната ръка на консервативния премиер Виктор Орбан.

Пресгрупата Медиауъркс, която контролира около 90 регионални и национални издания в страната, вчера заяви, че Фейсбук е затворил всичките й рекламни акаунти.

"Официалното ни питане за причината на това блокиране остана без отговор. Ясно е, че решението на американската компания е продиктувано от политически и идеологически причини", се казва в изявление на Медиауъркс.

Медиауъркс е в сферата на интереси на близкия до Орбан олигарх Лоринц Месарош, чиято политика се защитава неотклонно от пресгрупата.

Неправителствени организации и Европейският парламент редовно говорят за намаляването на медийния плурализъм в Унгария от идването на власт на Виктор Орбан през 2010 година. През 2016 г. Медиауъркс закри главния опозиционен вестник "Непсабатшаг". Страната е на 87-о място в класацията на "Репортери без граници" за свобода на медиите, отбелязва АФП.

Коментари

  1. 2019.05.17 | 09:44

    Тъпия Фейсбук , разните му ботове засичат това което им е зададено ...
    И мен ме предупредиха и махнаха един пост , в него няма нищо конкретно , но може би хаотично бях споменал "цигани" , "евреи" , "политици" , "брейкзитски малоумник" , "папата" , "червени" , "сини" , "джендери" , "педали" и тям подобни глупости със саркастична насоченост , но тъпия бот не може да разгадае особеностите на всеки език ...
    Както е казал Марк Твен "Имаме свобода на словото , но с уговорката да се ползва внимателно" ...
    То затова ще западне фъкбука и ще се върне на нивото на което беше създаден - да си контактуват студентите само , хахаха

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет