Европейците са песимисти за съдбата на ЕС

Мнозинството от жителите на Европейския съюз са настроени песимистично за съдбата на блока, написа британският в. Гардиън.

Според проучване, проведено от базирана в Обединеното кралство социологическа агенция сред жителите на 14 страни, над половината от анкетираните са заявили, че ЕС може да се разпадне до 20 години.

Най-високият процент песимисти е бил в Словакия (66), централноевропейската държава е била последвана от една от страните-основателки на ЕС – Франция (58%). На трето място се нареждат Румъния, Полша и Италия (55 на сто). Следват Гърция, Чехия (по 53 на сто) и Унгария (52). Песимизмът е обхванал още две създателки на блока.

52 и 51% от германците и холандците са посочили, че икономическото и политическо обединение ще се дезинтегрира до две десетилетия. При австрийците тези настроения са разделени наполовина.

От 14-те държави, обхванати от изследването, оптимизмът е надделял в едва три (Швеция, Дания и Испания).

Авторите на проучването са посочили, че причината нарастването на евроскептицизма е засилването на популистки политици като Марин льо Пен, партии "Алтернатива за Германия", както и управлението на политици като унгарския премиер Виктор Орбан и вътрешния министър на Италия Матео Салвини.

Социолозите са допълнили, че са изследвали 14-те държави, защото гласоподавателите в тях избират 70 на сто от членовете на ЕП.

Вотът за 751-те депутати на 28-те ще се състои от 23 до 26 май.

 

Коментари

  1. 2019.05.16 | 16:17

    Европа може да се обедини само за идеи които засягат всички народи живеещи на нейна територия. И да се знае ,че Европа е ХРИСТИЯНСКА територия!!!!!!

  2. 2019.05.16 | 16:56

    този съюз беше добра идея, в случай че е икономически съюз. НО, се оказа, че ценностите които налага силово са содомитски и не само няма да ни направи по силни и по богани, а на против, превърнаха ни в една долнопробна колония, върху която да си правят експерименти със социално инжинерство, източиха ни младата здрава кръв и сега ни поучават и пускат на олигархията фондчета да точат, затварят си очите, защото корупцията и илигархията им е изгодна в колониите, така с малко стредства ги управляват. а ползите на превзетата без бой територия са огромни.

  3. 2019.05.16 | 20:44

    e kakav entusiazam da ima bre kato hemafrodita nasadi 3 miliona manafi da gi otglejdat germancite.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет