Документален филм, представящ срещи на свещеници педофили с жертвите им, шокира света

  • 13 май 2019 16:45

  • 5270
  • 4
Документален филм, представящ срещи на свещеници педофили с жертвите им, шокира света
© pixabay

Полски документален филм, отчасти заснет със скрита камера, представя срещи на свещеници педофили с жертвите им, е бил гледан пет милиона пъти само за 36 часа след публикуването си, предаде Франс прес.

Филмът със заглавие "Само не казвай на никого", чийто автор е независимият журналист Томаш Секелски, съдържа и обвинение срещу високопоставени църковни служители за слабостта или липсата на санкции.

Разпространяването му две седмици преди изборите за Европейски парламент може да се отрази негативно върху управляващата консервативна партия "Право и справедливост", която афишира своята католическа идентичност и съюза си с църквата. Без директно да коментира филма, лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че извършителите на сексуални посегателства срещу непълнолетни трябва да бъдат сурово наказвани, независимо дали са свещеници или знаменитости (намек за режисьора Роман Полански).

Качински подчерта, че се готвят промени в полския наказателен кодекс, по силата на които извършителите на такива посегателства ще може да бъдат осъждани на затвор до 30 години.

"Силно съм развълнуван от това, което видях във филма на Томаш Секелски. Моля прошка за всички рани, нанесени от хора на църквата", заяви архиепископ Войчех Поляк, примас на полската църква. Полският лауреат на Нобелова награда за мир Лех Валенса призова католическата църква да предотврати по-нататъшни сексуални посегателства срещу деца от духовници.

Един от показаните във филма свещеници е Франчишек Цибула, който е бил изповедник на Валенса в продължение на 15 години - от 1980 г., когато е съосновател на профсъюза "Солидарност", помогнал за свалянето на комунизма, в периода, когато става първият демократично избран президент през 1990 г. и до края на мандата му през 1995 г."Мъчно ми е като разбрах, че моят капелан се е държал толкова зле", заяви Валенса, цитиран от всекидневника "Полска Таймс".

Полша е една от държавите с най-много вярващи в Европа и католическите свещеници се радват на високо ниво на социален престиж. Близо 85 на сто от 38-милионното население на страната се определят като католици, а около 12 милиона всяка неделя ходят на литургия, но и тя не бе пощадена от скандалите със сексуални посегателства и обвинения, че висши духовници са прикривали подобни случаи, отбелязва Ройтер

Мая Йорданова
5270 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Горд Помак

2019.05.15 | 20:32

4

Коя е истинската религия е казано и доказано още преди 14 века !

асд

2019.05.13 | 17:07

1

а тука му се кланяха на тоя педофил. мигранти искал да ни вкарва. да сме си отворели гъзовете широко, че малко ни го набутват "партньорите ни"

Анонимен

2019.05.13 | 23:34

3

Тиквич им е най големия фен.3 пъти по- тиквата са го тупали, съмнявам се че и по дупарата е тупнат,щом и народа си на Дженъри ги направи!

до асд:

2019.05.13 | 18:16

2

...ближи си сладоледа...

Добави коментар

Водещи новини