Белгия включи турска терористка в списъка на най-издирваните лица

  • 12 май 2019 21:13

  • 1488
  • 0
Белгия включи турска терористка в списъка на най-издирваните лица
© Getty Images/Guliver (архив)

Белгия е включила в списък на най-издирваните лица турската терористка Фехрийе Ердал, съучастник в убийството през 1996 г. на известния турски бизнесмен Йоздемир Сабанджъ, предаде турската частна телевизия НТВ.

Телевизионният канал се позовава на белгийския новинарски сайт на френски език Судинфо.

Ердал, член на лявоекстремистката Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С), бе осъдена в Белгия през 2017 г. на 15 години затвор за извършени в Турция престъпления, включително убийството през 1996 г. на Йоздемир Сабанджъ". Съдът реши също да отнеме гражданските и политически права на Ердал за период от 10 години.

Тя беше осъдена задочно, тъй като се укрива от правосъдието. Ердал бе задържана през 1999 г. и поставена под домашен арест в Белгия, но впоследствие избяга.

След като бе наета като служител по поддръжката от холдинга Сабанджъ, Ердал помогна на други двама членове на лявоекстремистката групировка - Исмаил Аккол и Мустафа Дуяр - да влязат в кулите Сабанджъ в Истанбул и да убият Йоздемир Сабанджъ, тогавашния президент на конгломерата, и още двама души.

След убийството Ердал избяга първо в Гърция, а от там отпътува за Белгия. Заловена бе от белгийските власти след пожар в апартамента й през 1999 г. и беше съдена. След като изтърпя едногодишен затвор, бе освободена под домашен арест, но през 2006 г. избяга.

Революционната партия и фронт за народно освобождение е включена в списъка с терористични групировки на Турция, ЕС и САЩ. Тя проповядва марксистка идеология и стои зад редица нападения срещу правителствени обекти.

БТА
1488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини