Крайнодесни протестираха във Варшава срещу американски закон за реституиране на еврейска собственост

  • 11 май 2019 20:49

  • 1565
  • 3
Крайнодесни протестираха във Варшава срещу американски закон за реституиране на еврейска собственост
© Getty Images/Guliver (архив)

Няколко хиляди привърженици на полската крайна десница участваха в шествие във Варшава, протестирайки срещу американски закон, свързан с реституиране на еврейска собственост, иззета по време или след Втората световна война. Въпросът се превърна в част от предизборната кампания в Полша, предаде Ройтерс.

Демонстрантите, които тръгнаха от канцеларията на премиера към посолството на САЩ, носеха плакати, на които пишеше: "Полша не дължи нищо" и "Хиените на Холокоста".

Преди войната в Полша живее една от най-големите еврейски общности. Тя е почти изцяло унищожена от нацистките окупатори, създали на полска земя концлагери като Аушвиц.

След падането на комунизма през 1989 г. бивши собственици на имоти и техни потомци настояват да бъдат компенсиране за изгубената собственост, конфискувана от полските авторитарни правителства, но поредни полски правителства нямаха пари или решимост да решат този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Националистическото правителство на "Право и справедливост" защитава теза, че Полша е жертва на войната и не може да бъде товарена с финансови задължения. Такова послание отправи и днес премиерът Матеуш Моравецки, който на предизборен митинг в Млава, Северна Полша, каза: "Няма да позволим изплащане на компенсации на когото и да било, защото всъщност ние трябва да получим компенсации".

Американският закон "Справедливост днес за некомпенсираните оцелели" (JUST) , известен и като закон 447, изисква Държавният департамент на САЩ да представи доклад на Конгреса за напредъка, постигнат от десетина страни, подписали през 2009 г. декларация за реституиране на авоари, заграбени по време или след Втората световна война. Т.нар. декларация от Терезин предвижда също предаване на бивша еврейска собственост, за която няма наследници, на оцелели от Холокоста, които имат нужда от финансова помощ, или за финансиране на образование по темата.

В сряда на посещение във Варшава бе Илън Кар, специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ за борба с антисемитизма. Той каза, че закон 447 единствено задължава американското правителство да подготвя доклад как се изпълнява декларацията от Терезин, а полското правителство трябва да реши как да я изпълнява.

Привържениците на полските крайнодесни движения казват, че вследствие на този закон еврейски организации може да поискат компенсации, възлизащи на 300 милиарда долара.

Управляващата партия "Право и справедливост", която води в повечето проучвания за европейските избори, успя да изгради широка коалиция от консервативно настроени избиратели, но критиците й я обвиняват, че си затваря очите пред крайнодесните екстремисти.

Последвайте канала на

БТА
1565 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2019.05.12 | 09:01

3

Кога краварите , ще изплатят компенсации на индианците ?

Mu

2019.05.12 | 01:53

2

Алчността, ще върне соца!!!
Пълна и по съвместна национализация...
Алчност! Докато я има , ще има има несправедливост .

2019.05.11 | 21:13

1

ПОЛЯЦИТЕ СА ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ!

Добави коментар

Водещи новини