Таяни отново изрази подкрепа за кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

  • 09 май 2019 19:54

  • 324
  • 0
Таяни отново изрази подкрепа за кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС
© gettyimages (архив)

Председателят на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент, който участва днес в румънския град Сибиу в неформална среща на върха на лидерите на ЕС, отново изрази подкрепа за кандидатурата на бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши за поста главен европейски прокурор, предаде БТА, цитирайки Медиафакс.

Таяни каза, че Кьовеши е изборът на Европейския парламент за този пост и че това решение е неотменимо и ще остане валидно и за следващия мандат на европейския законодателен орган. "Съществува административна приемственост, Европейският парламент вече взе това решение. Това решение не подлежи на отмяна", посочи председателят на ЕП.

За ръководител на Европейската главна прокуратура се състезаваха трима кандидати - от Франция, Германия и Румъния. След изслушване в две парламентарни комисии ЕП избра Кьовеши за тази длъжност, докато Съветът на ЕС предпочете френския прокурор Жан-Франсоа Бонер. След редица кръгове на преговори между Европейски парламент и Съвета на ЕС все още двата екипа не са стигнали до консенсус, напомня Медиафакс.

Филип Епитропов
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини