Европейските лидери се събират в Брюксел на извънредна среща за Брекзит

  • 10 април 2019 06:35

  • 781
  • 0
Европейските лидери се събират в Брюксел на извънредна среща за Брекзит
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди искането на британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в за удължаване на Брекзит до 30 юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага да се разгледа алтернативно удължаване за не повече от година.

В поканата, отправена до лидерите на 27-те страни-членки на ЕС снощи, председателят на ЕС Доналд Туск подчертава, че е твърде малка вероятността споразумението да бъде ратифицирано до края на юни. Такова отлагане би повишило риска от серии допълнителни отлагания и свикване на извънредни съвети, като създаде нови дати на ръба на пропастта, отбелязва още Туск и добавя, че продължаващата несигурност ще се отрази зле на бизнеса и гражданите в ЕС.

Затова председателят предлага алтернативно, по-голямо удължаване на оттеглянето и подчертава, че една от възможностите е то да продължи колкото е необходимо, но не повече от година. Гъвкавостта ще ни позволи да приключим автоматично удължаването, веднага след като двете страни ратифицират споразумението. Обединеното кралство ще може да напусне веднага щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит, подчертава Туск.

Вчера главният преговарящ Мишел Барние заяви, че всичко зависи от това какъв план ще представи британският министър-председател на срещата на върха. На проведения Съвет "Общи въпроси" в Люксембург страните-членки се обединиха около позицията, че трябва да се обърне внимание на политическите последствия от удължаването, включително върху многогодишната финансова рамка и изборите за Европейски парламент, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини