33 евродепутати предлагат Ципрас и Заев за Нобелова награда за мир

  • 04 април 2019 09:37

  • 192
  • 0
33 евродепутати предлагат Ципрас и Заев за Нобелова награда за мир
© gettyimages (архив)

В писмо до Норвежкия нобелов комитет трийсет и трима евродепутати подкрепят номинацията на премиерите на Гърция и Република Северна Македония Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и Зоран Заев за Нобелова награда за мир, съобщи АНА-МПА.

Двамата премиери бяха номинирани официално в края на януари от лауреатката на Нобелова награда за мир за 2015 г. Уидед Бушамауи заради сключването на Преспанското споразумение, което се определя като "модел на мирни и конструктивни решения на двустранни и многостранни разногласия между съседни държави, които могат да служат за пример на Балканите и в по-широкия регион".

Трийсет и тримата евродепутати, подкрепили номинацията на Ципрас и Заев, са от целия политически спектър освен крайната десница. Те принадлежат към шест политически групи в Европейския парламент - Европейската обединена левица, Партията на европейските социалисти, Зелените, Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформисти и Алианса на либералите и демократите за Европа. В писмото си до Нобеловия комитет, публикувано от гръцката агенция АНА-МПА, се казва, че "за първи път подобно безпрецедентно споразумение е постигнато в региона на Балканите (...) Кандидатурата им за Нобеловата награда изпраща до всички посланието, че смелостта и прогресивната мисъл отвъд националните граници трябва да бъдат възнаградени".

Според информациите инициативата за писмото на евродепутатите принадлежи на заместник-председателя на Европарламента и депутат от СИРИЗА Димитрис Пападимулис и на германския евродепутат Кнут Флекенщайн, последовател на големия социалдемократ и канцлер на Федерална република Германия Вили Бранд, който получи Нобеловата награда за мир през 1971 г. за усилията си за развитие на отношенията с тогавашната Германска демократична република и останалите страни от Източния блок.

БТА
192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини