Столтенберг поздрави Румъния за 15-тата годишнина от влизането й към НАТО

  • 02 април 2019 13:09

  • 442
  • 2
Столтенберг поздрави Румъния за 15-тата годишнина от влизането й към НАТО
© Getty Images/Guliver (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати съобщение до румънския президент Клаус Йоханис по повод отбелязването на 15 години от присъединяването на Румъния към Северноатлантическия алианс, предаде Аджерпрес.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на Румъния към НАТО, най-силния алианс в историята. Разширяването на НАТО беше голям успех, катализатор за стабилността и просперитета. Обогати нашия алианс с нови гласове, нов опит и нови способности", се посочва в посланието на Столтенберг.

Той изтъква, че "Румъния е силен и ангажиран съюзник", който допринася за общата сигурност и съвместната отбрана и участва в мисии и операции на алианса. Столтенберг напомни за приноса на Румъния в мисиите в Афганистан и Косово, за участието й в многонационалната бойна група в Полша и за приемането на елементи от противоракетния щит.

Генералният секретар на НАТО също така приветства плановете на Румъния до отдели 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана тази година и да модернизира въоръжените си сили през следващите 10 години.

"Румъния разбира, че в един все по-непредсказуем свят трябва да инвестираме повече в нашата отбрана и трябва да останем солидарни, за да гарантираме сигурността на нашите граждани. Сигурността представлява фундаментът на нашата свобода и просперитет. Благодаря на всички вас за особения принос към нашия алианс", подчертава в заключение Столтенберг.

По-късно днес президентът Клаус Йоханис и премиерът Виорика Дънчила ще участват в тържествено заседание на двете камари на парламента, посветено на 15-тата годишнина от присъединяването на страната към НАТО и 70-тата годишнина от създаването на Северноатлантическия алианс.

Последвайте канала на

БТА
442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2019.04.02 | 20:26

2

тоя гушва 50хил евро на месец + много други превилегии и мангизи под масата да ходи да търси врагове и да разлайва кучетата.

Баси Монков

2019.04.02 | 13:54

1

Леворъков, извади си ръката от панталона ! Най-голямото натофско мекотело след ревлю-трабантаджията .

Добави коментар

Водещи новини