Десетки хиляди испанци протестираха срещу обезлюдяването на провинцията

  • 31 март 2019 21:10

  • 2192
  • 2
Десетки хиляди испанци протестираха срещу обезлюдяването на провинцията
© Pixabay

Десетки хиляди испанци се събраха в Мадрид на протест срещу обезлюдяването на провинциалните райони, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Протестът под лозунга "Бунтът на изпразнена Испания" беше организиран от групи от провинциалните райони на южната европейска страна. В момента 90 на сто от населението е концентрирано в 30 на сто от територията на Испания, предимно в Мадрид и крайбрежните райони. Останалите 10 на сто от хората са разпръснати из огромна територия. По данни на правителството в около 48 на сто от общините населението е под 12,5 души на квадратен километър. ЕС определя това като ниска плътност на населението и опасност от обезлюдяване. Хиляди селища са изоставени, някои от тях са обявени за продан.

Протестиращите носеха плакати с лозунги като "Равенство за селата и градовете" и "Испания има нужда от провинциалния живот!"

Според организаторите в протеста са се включили 100 000 души. Градските власти оценяват броя им на около 50 000.

В петък правителството обяви, че ще се бори срещу обезлюдяването с пакет от мерки. Стратегията включва подобряване на интернет достъпа и създаване на нови работни места.

На предстоящите на 29 април парламентарни избори провинциалните райони може да изиграят решаваща роля за евентуално оставане на социалистите на власт. Испанската избирателна система дава по-голяма тежест на по-слабо населените райони, отбелязва АП.

Последвайте канала на

БТА
2192 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.11 | 17:47

2
До 10 години и в България ще е така. София 3 милиона, Варна, Пловдив и Бургас 1 милион, и още 1 млн оставащи
Прованс

2019.03.31 | 21:27

1

Единственото решение е децентрализиране на властта, но хранещите се от корупция не го допускат.

Добави коментар

Водещи новини