Глобиха активист на "жълтите жилетки" за организиране на неразрешени протести

Един от най-известните протестиращи от френските "жълти жилетки" бе осъден днес за организиране на две демонстрации, без да е уведомил предварително за тях властите, съобщиха френски медии.

Ерик Друе, един от основателите на движението, получи глоба в размер на 2000 евро, посочиха общественото радио "Франсенфо" и други медии. Според френското законодателство протестите трябва да се обявяват предварително пред властите, които при определени обстоятелства могат да ги забраняват.

Протестното движение започна през ноември като съпротива срещу планирани увеличения на акцизите на горивата, но оттогава прераснаха в по-широки искания в областта на данъците, заплащането и пряката демокрация. Протестиращите никога не са припознавали някакви конкретни лидери или организация и често отказват да уведомяват предварително за протестните си намерения. Този подход изглежда се оказа един от факторите за честите сблъсъци с полицията, при които имаше хиляди ранени и арестувани.

Присъдата срещу Друе бе произнесена на фона на строгите мерки на президента Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, чиято администрация бе ядосана от сцените на грабежи и хаос при протестите на "Шанз Елизе" по-рано този месец.

Миналата събота бяха забранени протестите на "Шанз Елизе" и в някои райони на Бордо, Тулуза и Ница, където възрастен демонстрант бе тежко ранен при разпръскване от полицията на протестиращите.

В сряда министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер заяви, че е наредил на полицията в Париж да отхвърли искане за протестна демонстрация на "Шанз Елизе" тази събота, и определи искането като "провокация за още насилие".

Друе, чийто адвокат каза, че ще обжалва днешната присъда, ще се яви на дело през юни по обвинения в притежание на палка и участие в събиране с цел насилие и вандализъм.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет