Почина литературният критик Жан Старобински

Известният швейцарски литературен критик и лекар Жан Старобински почина на 98-годишна възраст, съобщи семейството му, цитирано от Франс прес.

Специалист в областта на литературата от 18-и век, Старобински е известен с есето си "Жан-Жак Русо, прозрачността и препятствието", което няколко пъти е преиздадено, както и с трудовете си в медицинската област, като "История на медицината", "История на лечението на меланхолия".

Написал е също около 30 труда, посветени на литературата, като анализи на творчеството на Корней, Расин, Монтен, Дидро, Стендал и Бодлер, както и есета за операта, изкуството, критиката. Голяма част от творчеството му е включена в сборника "Красотата на света".

Жан Старобински е роден през 1920 г. в Женева в семейство на евреи емигранти от Русия и Полша. Той следва едновременно литература и медицина. От 1946 г. до 1949 г. е асистент по френска литература в университета в Женева, а от 1949 г. до 1953 г. работи в университетската клиника в града. След това изоставя медицината, за да се посвети на литературната критика.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет