ЕС назначи нов специален представител за човешките права

  • 28 февруари 2019 18:03

  • 302
  • 3
ЕС назначи нов специален представител за човешките права
© Pixabay

Съветът на ЕС съобщи, че е назначил Иймън Гилмор за специален представител за човешките права. Гилмор ще замени Ставрос Ламбринидис, назначен през 2012 г. за първи път на този пост.

Гилмор поема задачите си от утре и първоначално е назначен за срок от две години. Задачите на специалния представител са свързани с повишаване на ефективността и видимостта на политиката на ЕС в областта на правата на човека. Специалният представител има широк и гъвкав мандат, който дава възможност за приспособяване към променящата се геополитическа обстановка. Специалният представител ще работи в тясно сътрудничество с Европейската служба за външна дейност, която ще осигурява пълна подкрепа за неговата работа, пише в съобщението.

Като бивш вицепремиер и министър на външните работи на Ирландия, Гилмор е натоварен с отговорност от правителството за изпълнението на Белфасткото споразумение, включително разпоредбите за основните права на човека. От октомври 2015 г. той е специален пратеник на върховния представител за мирния процес в Колумбия. Неговата работа и приносът му към мирния процес са високо оценени от всички страни, се допълва в съобщението.

Специалните представители на ЕС утвърждават политиките и интересите на Общността в определени региони и държави, и работят по въпроси, които пораждат загриженост или са от европейски интерес. Те играят активна роля в усилията за утвърждаването на мира, стабилността и принципите на правовата държава. Първият специален представител на ЕС беше назначен през 1996 година. Днес работата на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини се подпомага от осем специални представители.

Последвайте канала на

Нора Виткова
302 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FuckEU

2019.03.01 | 15:04

3

Ухааа нов бранител на правата на маймуните.

асд

2019.02.28 | 19:49

2

чии права, на обикновенните хора или правата на дегенерати и содомити разни???

HIJKL

2019.02.28 | 18:34

1

Трябва да получите пари онлайн от вашия хол чрез завършване на проста работа с вашата работна станция за няколко часа на ден, да получите $ 238 на всеки час и да получите такса всяка седмица, докато избирате рутинни си работа.

Посетете тук....>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини