Британски мозъчен тръст предупреди за нарастване на влиянието на Китай в Обединеното кралство

Водещ британски мозъчен тръст по въпросите на сигурността предупреди за нарастване на влиянието на Китай в британската политика, медии, университети, делови среди, технологии и други области, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Докладът на лондонския Кралски институт за отбранителни изследвания идва в добавка към тревогите от китайско влияние, изразени в страни като САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Швеция, Дания и Исландия, отбелязва агенцията.

"За разлика от Москва, влиянието на Пекин няма за цел да разрушава Запада, а представлява стриктно и безмилостно налагане на китайските интереси и ценности за сметка на западните, включително чрез действия, които насърчават политики на самоограничаване и автоцензура", заяви институтът.

"Китайската комунистическа партия смята, че контролирането на начините, по които се говори за Китай в чужбина, е важно за укрепването на легитимността й и оправдаването на монопола й над вътрешнополитическата власт, както и за постигане на геополитическите й цели", се казва в доклада на британския институт.

Като примери за влиянието на Китай се споменават натиск над университетите да избягват някои теми или лектори и заплашване на британски граждани или пребиваващи във Великобритания лица. През декември официални представители на САЩ и Великобритания заявиха, че фирми и държавни ведомства в техните страни и в още най-малко 10 държави са били подложени на масирана кражба на данни от подкрепяни от държавата си китайски хакери.

Пекин отхвърли тези твърдения. Китай обвинява критичните към него западни политици и медии, че възприемат "манталитет от времето на Студената война".

Коментари

  1. 2019.02.21 | 09:53

    Тия съвсем са охахавяли . На Русия запада й трябва и няма никакво намерение да го разрушава . На запада най са му нужни ресурсите на Русия и не могат да ги докопат по мирен път .

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет