Експерти от ООН препоръчват на Белгия да се извини за колониалното си минало

  • 11 февруари 2019 19:47

  • 651
  • 5
Експерти от ООН препоръчват на Белгия да се извини за колониалното си минало
© Getty Images/Guliver

Експерти от ООН препоръчват Белгия да поднесе извинения за колониалното си минало, съобщиха местни медии.

Експертите са посетили страната за няколко дни, за да се срещнат с представители на властите и на гражданското общество, както и с неправителствени организации. Те са установили, че в Белгия има "стена от мълчание", когато стане дума за колониалното наследство.

Докато не се постигне истинско помирение, докато деколонизацията не продължи, поднасянето на извинение от страна на държавата би било подходяща първа стъпка, заявяват експертите. Те извършват изследване над хора от африкански произход. Според експертите Белгия дължи извинение заради "издевателствата, извършени в тъмно историческо време".

В края на IX и началото на XX век Белгия е колониална империя, която владее части от Конго, Руанда, Гватемала. Страната проявява интерес към колонизиране на държави от различни други части на света, но успява да се установи най-добре и задълго в Африка.

Все още учени и историци спорят дали насилието на белгийските власти в Конго попада в определението за геноцид, но за тези действия досега белгийската държава или корона не са изразявали съжаление. 

БТА
651 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Гост+

2019.02.12 | 08:07

5

"Какво лицемерие, да се извиняват!" - ма те и не щат да се извиняват....Познавам една белгийка, която обясняваше благосъстоянието на държавата си с това, че просто са били късметлии.......

оня с коня

2019.02.11 | 21:43

4

Белгийският крал Леополд 2 ри колонизира Конго и за 10 години избива 10 000 000. А колко оцеляват от рязането на ръце на деца не е ясно. Жителите нна Конго от 20 000 000 за 10 години стават наполовина. Интересното е , че Еропа е знаела но си е мълчала. Дворците построени в Белгия по времето на Леополд са със кървави пари. Господ няма да забрави и всеки ще си понесе заслуженото.

боби

2019.02.11 | 20:44

3

То да беше само Белгия, а другите западни държави, особенно Великобритания са тероризирали и експлоатирали колониите жестоко, убили са милиони местни, използвали са богатствата им, а в Конго белгийците са осакатявали и убивали работниците при производството на каучук. Какво лицемерие, да се извиняват!

асд

2019.02.11 | 20:20

2

а османлиите кога ще се извиняват и кога ще плащат репарации и контрибуции както германците на евреите????

RT

2019.02.11 | 20:10

1

Всички са такива, и Белгия, и Англия, и Франция, и Португалия, и Испания, и Холандия, начело с най-големите мъчители и робовладелци САЩ. Те са срам за цивилизования свят..!!

Добави коментар

Водещи новини