Гърцкият парламент одобри протокола за членство на Македония в НАТО

  • 08 февруари 2019 22:50

  • 644
  • 0
Гърцкият парламент одобри протокола за членство на Македония в НАТО
© Getty Images/Guliver (архив)

Гръцкият парламент ратифицира тази вечер споразумението на НАТО с Република Македония за приемане на бившата югославска република в Алианса след постигнатото споразумение с Гърция, което сложи край на 27-годишния спор за името на Македония, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Членките на НАТО подписаха споразумението с Република Македония тази седмица, след като на 25 януари гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли прокара в парламента смяната на името на бившата югославска република, която вече официално ще се нарича Северна Република Македония.

"Смятам, че изпълнихме патриотичния си дълг. Постъпихме правилно", каза Ципрас на депутатите при днешните дебати.

Приемането на Македония в НАТО бе подкрепено с минимално мнозинство в 300-членния парламент. Споразумението бе ратифицирано със 153 гласа "за" при 140 "против" и един "въздържал се".

Спорът между Атина и Скопие за името на Македония спъваше опитите ѝ да се присъедини към ЕС и НАТО. Като член и на двете организации Гърция има право на вето върху приемането на други страни, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини