Европейската сметна палата ще нищи дали мерките за спиране на имигрантите са дали ефект

  • 23 януари 2019 13:11

  • 280
  • 0
Европейската сметна палата ще нищи дали мерките за спиране на имигрантите са дали ефект
© Getty (архив)

Европейската сметна палата съобщи, че ще провери дали подкрепата, оказана от Европейския съюз на Гърция и Италия в областта на имиграцията, е постигнала поставените цели. Очаква се докладът от проверката да бъде представен до края на годината.

Палатата забелязва слабости в подхода на ЕС за предоставянето на убежище и спрямо имиграцията, както и при опазването на външните граници. Допълва се, че понякога се налага временно да бъде прекратено прилагането на общностното законодателство в тези области.

Кризата с имигрантите достигна връхна точка през 2015 г., когато над един милион души се опитаха да достигнат ЕС. Въпреки че броят на имигрантите се понижи до равнищата преди кризата, десетки хиляди хора все още се насочват към 28-те, се отбелязва в съобщението. Добавя се, че заради местоположението на Гърция и Италия, тези две страни са най-засегнати.

Предвижда се проверката да обхване петте т. нар. "горещи точки" (за регистрирането на имигрантите), както и квотите за разселване. Палатата допълва, че предстоящият доклад ще бъде четвъртият, посветен на въпросите на имиграцията, в последните три години.

 

Последвайте канала на

БТА
280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини