Германия наложи забрана за полети на иранска самолетна компания

Германия отмени лиценза за полети на иранска авиокомпания, тъй като тя транспортира военно оборудване и персонал в Сирия и в други военни зони в Близкия изток, съобщи външното министерство на страната, съобщава Ройтерс.

Съединените щати наложиха санкции срещу иранската самолетна компания Mahan Air през 2011-а година, като заявиха, че тя е предоставяла финансова и друга подкрепа на Ислямската революционна гвардия в Иран и от тогава насам настояваха техните европейски съюзници да ги последват, припомня БНР.

Германската забрана за авиокомпанията Mahan Air влиза незабавно в сила, посочи говорител на външното министерство на страната.

Източник от правителството обаче отбеляза, че тази мярка не е сигнал, че се планира повторно въвеждане на по-широки санкции срещу Иран. Създадена през 1992-а година като първата частна иранска авиокомпания Mahan Air е най-големият въздухоплавателен флот на страната и има полети до редица европейски страни, включително Франция, Италия, Испания и Гърция. Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел, който отдавна възразява срещу връзките на Mahan Air с Германия, приветства забраната.

"Mahan Air е превозвала терористи, оръжия, оборудване и средства до международни локации, за да подкрепя ирански терористични групи", се посочва в негово изявление.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт побърза да отрече, че решението за забрана на полети на Mahan Air във немското въздушно пространство е в резултат на натиск от на САЩ.

"Решението на Германия се основава на съображения, свързани с нуждите на нашата сигурност", посочи той на редовна пресконференция. "Не може да се изключи, че тази авиокомпания също така може да превозва товари до Германия, което застрашава нашата сигурност. Това се основава на познанията за минали терористични действия от страна на Иран в Европа", добави той.

Европейските страни бяха подложени на постоянен натиск от САЩ за повторно въвеждане на санкции срещу Иран, откакто през миналата година президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтегли Вашингтон от договора за неразпространение на ядрено оръжие, който беше постигнат с Техеран при предишния обитател на Белия дом в лицето на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Заедно с Иран, другите страни по споразумението - Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай - все още се опитват да я запазят живо постигнатото навремето споразумение въпреки оттеглянето на САЩ. Европейските страни, имаше по-обширни икономически връзки с Иран и съзнаващи заплахата, която би представлявала друга ядрена държава в непосредствена близост до тях, се опитват с ограничен успех да се защитят от негативното въздействие на извънтериториалните санкции на Вашингтон спрямо Техеран.

Коментари

  1. 2019.01.21 | 17:19

    СА ОКУПИРАНИ ТЕРИТОРИИ ОТ " ЮДОМАСОНСКАТА ЦИОНИСКА СВЕТОВНА МАФИЯ."

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет