Предупредиха за висок риск от лавини в някои части на Алпите

Службите за предупреждение за лавинна опасност в много райони на Алпите обявиха втора степен на тревога, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Особено опасна е била обстановката в австрийските провинции Щирия и Залцбург. Заради силен снеговалеж и бурни ветрове се е натрупала голяма нова снежна покривка в Северните Алпи и австрийския алпийски природен парк Хое Тауерн. В Кимгау, местност в Алпите в германската провинция Бавария, степента на опасност също е висока (предпоследна). Дори да навали съвсем малко сняг, един-единствен скиор може да предизвика средна лавина, предупреди баварската служба за следене за лавини. Опасната обстановка вероятно ще се запази в много райони до уикенда, а в някои случаи може да се усложни.

В австрийската провинция Залцбург се очаква в края на седмицата да се натрупат между 60 и 100 см нова снежна покривка. Може да се наложи затваряне на пътища. Австрийските власти вече се обърнаха към армията за помощ. Експертите очакват критична обстановка в края на седмицата и в Бавария.

В останалите алпийски страни обстановката е спокойна. В Швейцария единствено в някои източни части е обявена трета степен на лавинна опасност, а във Франция и Италия рискът е още по-малък.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет