Папата призова хората да си спомнят, че посланието на Рождество Христово е любов, състрадание и споделяне

  • 25 декември 2018 08:17

  • 557
  • 1
Папата призова хората да си спомнят, че посланието на Рождество Христово е любов, състрадание и споделяне
© gettyimages (архив)

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск призова в своята литургия за Бъдни вечер хората да забравя материализма, ненаситността и трупането на вещи и да се фокусират върху посланието на празника Рождество Христово, което е послание за любов, за скромност и за милосърдие, предадоха световните агенции и електронното издание на "Кориере дела сера".

За шести път Франциск отслужва литургията за Бъдни вечер в базиликата Свети Петър във Ватикана. В своята проповед към събралите се богомолци папата каза, че неутолима ненаситност бележи цялата човешка история, дори и в наши дни, когато парадоксално малцина похапват охолно, докато прекалено много хора са лишени от ежедневната си дажба от хляб, нужен им за оцеляване. Папата призова богомолците да разберат, че животът се подхранва не от предметите, които човек притежава, а от любовта, не от ненаситността, а от милосърдието, не от изобилието, с което да се парадира, а от простота и скромността, която да се брани.

"Трябва де прекрачим отвъд върха на егоизма, не трябва да се плъзгаме в урвите на светското и на консуматорското", пледира още Франциск. "Нека се запитаме: Имам ли действително нужда от много неща, от сложни рецепти за живот? Ще успея ли да изкарам без толкова излишни предмети, за да водя един обикновен живот? Нека се запитаме: На Коледа ще споделя ли моя хляб с онзи, който е лишен от него?", допълни папата. Днес папата ще отправи рождественото послание "Към Града и Света" пред богомолци, събрали се на площад Свети Петър във Ватикана.

И докато папата отслужваше литургията във Ватикана, ватиканският държавен секретар Пиетро Паролин беше в Ирак, за да отпразнува Коледа с общността на халдейските католици. Те бяха сред религиозните малцинства, пострадали от вдъхновеното от Ислямска държава насилие в Ирак, прокудило десетки хиляди хора от домовете им. В Багдад Паролин се срещна с премиера на Ирак Адел Абдел Махди. Предстои негова визита до Северен Ирак за среща с кюрдските лидери в Ербил, както и посещение в провинция Ниневия, където той ще отслужи литургия в град Каракош.

Последвайте канала на

БТА
557 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.25 | 09:06

1

Чичето да даде пример със споделянето и да развърже ватиканската кесия!

Добави коментар

Водещи новини