Протест и във Виена по повод една година от управлението на коалицията между десница и крайна десница

  • 15 декември 2018 20:42

  • 694
  • 0
Протест и във Виена по повод една година от управлението на коалицията между десница и крайна десница
© gettyimages (архив)

Няколко десетки хиляди души се събраха днес в центъра на Виена въпреки снега и ледения студ на мирен протест по повод една година от управлението на коалиция между десница и крайна десница в Австрия, предаде БТА, цитирайки АФП.

Около 17 000 демонстранти по данни на полицията (50 000 според организаторите) разкритикуваха миграционната и социална политика на правителството. Те образуваха шествие по улиците на австрийската столица. Демонстрацията по призива на няколко леви организации беше по повод първата годишнина от идването на власт на 18 декември 2017 година на коалиция, съставена от консерваторите на младия канцлер Себастиан Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Правителството, което до края на годината е ротационен председател на ЕС, въведе множество антиимиграционни мерки и прие закон, с който се увеличава максималното разрешено работно време до 12 часа на ден и 60 часа на седмица. Мобилизацията сега обаче изглежда доста по-слаба, отколкото след предишното идване на власт на крайната десница в Австрия през 2000 година.

След една година управление, коалицията между десница и крайна десница все още има доста висока популярност (55,5 процента намерения за гласуване, според допитванията), благодарение на процъфтяващата икономика и в контекста на засилването на популистките тенденции в Европа и по света.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини