Коза ностра преживява трудни времена

  • 11 декември 2018 11:55

  • 1219
  • 0
Коза ностра преживява трудни времена
© Pixabay

Арестът миналата седмица на Сетимо Минео, приемник на починалия бос Тото Риина, нанесе тежък удар на сицилианската мафия Коза ностра, която се опитва да се реорганизира след бруталното управление на "корлеонците", обясни шефът на службата за борба с мафията в Италия.

Коза Ностра преживява трудни времена, уверява генералът от карабинерите Джузепе Говернале, който ръководи Дирекцията за разследване на мафията. Според него сицилианската мафия "даже не контролира изцяло наркотрафика на острова, а е принудена да се съюзи с Ндрангета (калабрийската мафия) за доставките".

Затова тя се опитва да се реорганизира и за целта през май избра "чичо Сетимо" да замени върховния водач на Коза ностра Тото Риина, който почина в затвора миналата година. Изборът му се състоя на тайно заседание на Купола, комисията от мафиотски босове, които следят за спазването на правилата и уреждане на различните спорове между фамилиите. Според следователите това е била първата среща от този вид след арестуването на Риина през 1993 г.

Тя е била организирана, за да бъдат избрани новите водачи на "Октопода" и да се реорганизират дейностите му в наркотрафика и онлайн залаганията. "Сетимо Минео е водачът на един от петнайсетте мафиотски клана в провинция Палермо, като всеки клан включва две до четири фамилии. Други четирима водачи на кланове бяха задържани с него, както и разни водачи на фамилии, така че това е значимо", казва генерал Говернале. Според националния прокурор по дела срещу мафията Федерико Кафиеро де Рао, Сетимо Минео е бил избран, защото този 80-годишен бижутер е бил най-възрастният - обективен критерий, който цели да се избегне надпревара между мафиотските босове. Той освен това е описван като харизматичен човек и умел посредник.

Според шефа на службата за борба с мафията обаче този избор показва също, че Коза ностра отново е поета от палермците след управлението на Риина, който произхождаше от градчето Корлеоне, на 60 км южно от Палермо. "Коза ностра винаги е имала водач от Палермо и когато корлеонците поеха контрола, настъпи период на тежки конфликти. Някои мафиоти избягаха, но вече започват да се връщат, тъй като корлеонците вече не ръководят Коза ностра", обяснява той. "Корлеонският период започна в края на 60-те години с Лучано Лиджо и учениците му Тото Риина и Бернардо Провенцано (двама от историческите водачи на Коза ностра - б.ред.). Тези жадни за власт и готови на всичко корлеонци хванаха палермските мафиоти неподготвени. Те ги нокаутираха с невероятна дързост и насилие", припомня той.

"Това предизвика късо съединение в дейността на Коза ностра. Работата не е там, че палермците са били против насилието. Мафията използваше насилието премерено и прецизно, както хирург използва скалпела си, понякога с някои изстъпления, но ожесточеността на корлеонците беше нещо невероятно дори за другите босове", смята генерал Говернале. Италия обаче бе сюрпризирана от избора на "чичо Сетимо", тъй като медиите винаги представяха за приемник на Тото Риина друг исторически водач, 56-годишният Матео Месина Денаро, който се укрива от 25 години. Неспирното преследване на Денаро и обкръжението му обаче отслаби неговия лагер, уверява шефът на службата антимафия. "Той беше важен елемент от мафията през 80-те и 90-те години. Сега трябва да доказва способността си да е важен от оперативна гледна точка. Коза ностра е на светлинни години от това да разглежда Матео Месина Денаро за свой водач", смята Говернале.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини