Меркел отбеляза стогодишнината от даването на избирателни права на жените с призив за равенство между половете в политиката

  • 12 ноември 2018 21:05

  • 569
  • 1
Меркел отбеляза стогодишнината от даването на избирателни права на жените с призив за равенство между половете в политиката
© gettyimages

В реч по случай стогодишнината от получаването от германските жени на право да гласуват канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се призова за паритет на мъжете и жените в германската политика, съобщава ДПА.

"Трябва да търсим нови пътища в това отношение", каза тя днес на церемония в Берлин, като подчерта, че настоящият състав на Бундестага не е добър пример, тъй като жените в него са едва 30,9 на сто. В политиката, също като в бизнеса, администрацията, науката и културата "целта трябва да е паритет", подчерта тя.

По думите ѝ затрудненията за постигане на тази цел се крият в действащото изборно законодателство, но според нея по този въпрос се мисли "задълбочено".

Преди Меркел говориха министърът на правосъдието Катарина Барли и министърът по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта Франциска Гифай. И двете са от квотата на социалдемократите, които управляват в широка коалиция с консерваторите на Меркел. "Убедена съм, че щом половината от населението се състои от жени, защо във висшето представително тяло на страната половината да не са жени", каза Гифай.

В интервю за неделния брой на многотиражния вестник "Билд" Барли спомена за "морето от сиви костюми" в Бундесбанк. Тя смята, че е нужна промяна в изборния закон и че в партийните листи трябва да се редуват жени с мъже или всеки избирателен район да има двама представители - един мъж и една жена. Опозиционната партия "Зелените" отстоява позицията за фиксирана квота за жените.

"Сто години след даване то на право на жените да гласуват подобна стъпка е закъсняла. Делът на жените в парламента няма да се увеличи от само себе си", каза съпредседателката на еколозите Аналена Бербок. От 67-те депутати на "Съюз 90/Зелени" в Бундестага 39 са жени, а ръководството на обединената партия се споделя от мъж и жена, отбеляза БТА.

Мая Йорданова
569 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Пъчо

2018.11.19 | 19:53

1

Тая загубеначка докара Германия до просешка тояга . 70 процента от населението живее под нормалното ниво

Добави коментар

Водещи новини