Терористите, ръководили атентаторите от Париж и Брюксел, са мъртви

  • 07 ноември 2018 11:51

  • 862
  • 0
Терористите, ръководили атентаторите от Париж и Брюксел, са мъртви
© Getty Images

Всички ръководители на атентатите в Париж и Брюксел от 2015 и 2016 г. са мъртви, съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на данни от френските специални служби.

Медиите поместват снимки на шестима терористи, ръководили атентатите. Отбелязва се, че последен е бил убит Усама Атар, известен като Абу Ахмад и като "мозъка" на нападенията.
Атар е загинал на 17 ноември миналата година при удар с дрон на САЩ в Сирия.

За успеха на операцията френското разузнаване е работило в сътрудничество с Агенцията за национална сигурност на САЩ. Отбелязва се, че принос към операцията са имали Русия и Китай. Допълва се, че френските служби са подали на американските си колеги данни за местоположението на мишената.

Атар е роден в Брюксел и е с марокански произход. През 2005 г. той е задържан в Ирак, където по-късно е осъден на доживотен затвор. През 2012 г. белгийските власти успяват да издействат връщането му в Европа и това даде повод на местни медии да допуснат, че може да е бил свързан с белгийските служби.

За смъртта му за пръв път бе съобщено през февруари с уточнението, че тялото му не е открито и че ударът е бил нанесен в район по границата между Сирия и Ирак.

БТА
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини