Ева Майдел: Настояваме ЕК да въведе единно зарядно за мобилните устройства

  • 08 октомври 2018 11:19

  • 1709
  • 1
Ева Майдел: Настояваме ЕК да въведе единно зарядно за мобилните устройства
© ГЕРБ, пресцентър

В писмо до Европейската комисия с мои колеги евродепутати настояваме да се въведе единно зарядно за мобилните устройства в ЕС.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е съавтор на изпратеното в петък писмо до Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Става въпрос не само за смартфоните, но и таблети, устройства за електронни книги, смарт часовници, малки камери и други сходни малки смарт устройства. Анализите показват, че годишно изхвърляме над 51 тона стари и ненужни зарядни за мобилни устройства, което е екологичен проблем, който може да се реши лесно на европейско ниво. Това е една от ползите на Европейския съюз – да решава проблеми, които не могат да се решат само от една държава“, посочи евродепутатът.

Ева Майдел, която е член на комисията на ЕП за вътрешен пазар и защита на потребителите допълни, че въпреки че по този въпрос се работи от 10 години, до момента няма задължаваща европейска регулация.

„През 2011 г. най-големите производители на мобилни устройства се включиха в меморандум за доброволно използване на универсално зарядно. След няколко години това доброволно споразумение изтече и беше подписано само от някои от участниците, което ги поставя в по-неудобна позиция от конкурентна гледна точка. Освен това, меморандумът се отнасяше само за мобилните телефони. С навлизането на технологиите за бързо зареждане отново всяка компания залага на свои решения, вероятно в опит да задържи клиентите си и за дрги продукти, защото никой не желае да носи 3 различни зарядни, когато отива на почивка или в командировка. Затова настояваме до края на мандата си през юни 2019 г. Европейската комисия да приеме единен стандарт,“ допълни Ева Майдел.

Веселина Спасова
1709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Прост

2018.10.08 | 11:50

1
Поредната куха лейка - зарядното е в батерията на телефона, момеее!

Добави коментар

Водещи новини