В Германия тръгнаха пътнически влакове на водород

  • 18 септември 2018 07:43

  • 5693
  • 1
В Германия тръгнаха пътнически влакове на водород
© YouTube

Първите влакове с водородни клетки започват от днес редовен превоз на пътници в Северна Германия. Две регионални композиции „Корадиа ай Линт“ с нулеви емисии вече свързват четири градчета, по отсечка с дължина около 100 километра, съобщава БНТ.

Влаковете са произведени от френския концерн „Алстом“. В дългосрочен план се планира захранването с водородни клетки да замести дизелите в железопътния транспорт.

Проектът в Северна Германия беше представен преди две години. Тогава беше посочено, че до 2020-та в експлоатация трябва да влязат общо 14 влака от новия тип. Композицията се задвижва от електродвигатели. Те се захранват от горивни клетки при взаимодействие между водород и кислород. Отпадният продукт от тази реакция е единствено вода. Необходимите количества водород се съхраняват в стоманен контейнер на покрива на влака. С едно зареждане той може да измине хиляда километра при максимална скорост от 140 километра в час. Влаковете "Корадиа ай Линт" все пак не са напълно климатично неутрални, защото засега необходимият водород се добива предимно от изкопаеми горива.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
5693 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.09.18 | 14:34

1
А ние, както вървим, ще се върнем на тези с ВЪГЛЕРОД!

Добави коментар

Водещи новини