Меркел обеща подкрепа за икономическите реформи в Гана

  • 31 август 2018 07:37

  • 790
  • 2
Меркел обеща подкрепа за икономическите реформи в Гана
© Getty Images/Guliver

След среща в Акра с президента на Гана Нана Акуфо-Адо германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се обеща страната й да подкрепи извършването на икономически реформи в Гана и подобряването на инфраструктурата и енергийния й отрасъл, предаде ДПА.

Във връзка с централната тема на обиколката си в три африкански страни Меркел изтъкна, че на младите хора трябва да се предложат перспективи, за да не предприемат опасно пътуване към Европа, и възможност да използват легални средства като визи за образование и професионално обучение, добави канцлерката.

Меркел призова за повече усилия за справяне с корупцията в страната на фона на въздържането на германския бизнес от инвестиции в западноафриканската страна.

Президентът Акуфо-Адо заяви, че не се гордее с незаконната миграция от Гана към Европа, но подчерта, че ганайските власти сътрудничат с германските си колеги.

Очаква се канцлерката да участва в организирана от германски компании кръгла маса, която ще се фокусира върху частните инвестиции, свързани с инициативата на Г-20 "Пакт с Африка" (Compact with Africa). Преди да отпътува за Нигерия, Меркел ще участва и в дискусии с млади предприемачи от стартъп компании.

Пред репортерите, които я съпровождат при обиколката, канцлерката заяви, че изграждането на нови отношения с Африка е ключово за Европа. "Твърдо вярвам, че благоденстващ Европейски съюз може да има само ако се справим с въпросите за миграцията и за партньорството с Африка", подчерта тя.

Меркел пътува заедно с дузина шефове на германски компании. При посещението в Гана беше подписан меморандум за разбирателство, предвиждащ "Фолксваген Южна Африка" да построи в страната монтажен завод, посочва Асошиейтед прес.
Компаниите "Фолксваген", "Бош" и "Фойт" подписаха меморандуми за планирани инвестиции, възлизащи на десетки милиони долари, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Мнозина в Европа се надяват, че инвестирането на повече средства в Западна Африка ще накара хората от този район, измъчван от безработица, лоша инфраструктура, нарастващ екстремизъм и последиците от климатичните, да останат в страните си.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
790 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.08.31 | 09:27

2
А НЕЯ КОЙ ЩЕ Я ПОДКРЕПИ КОГАТО Я НАТИРЯТ ГЕРМАНЦИТЕ?
Само Гана ли?

2018.08.31 | 08:34

1
А на Пена?

Добави коментар

Водещи новини