Стотици случаи на заразени от западнонилска треска в Италия, Сърбия и Гърция

  • 29 август 2018 15:34

  • 2653
  • 0
Стотици случаи на заразени от западнонилска треска в Италия, Сърбия и Гърция
© Pixabay

Вирусът на западнонилската треска взе десетки жертви в Европа това лято, а най-засегнати страни са Италия, Сърбия и Гърция, предаде ДПА.

Десет смъртни случая от западнонилска треска са регистрирани в Италия от началото на юни до 23 август, съобщиха италианските здравни власти. В този период са потвърдени 255 случая на заразени с вируса, като в повечето от тях болестта е засегнала нервната система на болните. От 255 случаи тази година 103 са били тежки, докато през 2017 г. е имало 55 заразени, от които 27 тежко болни.
В Сърбия само през последната седмица от западнонилска треска са починали 6 души, с което общият брой на жертвите на болестта през тази година достигна 21. До 28 август в Сърбия са регистрирани 213 случая на заболяване от западнонилска треска, главно в Белград.

Гърция е следващата най-засегната от вируса страна с 5 починали през последната седмица. Общият брой на смъртните случаи тази година достигна 16 от 130 регистрирани случая на западнонилска треска, разпространена главно в три области - на полуостров Пелопонес, в района на Атина и в района на Солун.

На Балканите потвърдени случаи на западнонилска треска има и в Румъния и Косово, съмнения за болестта има и в Босна и Херцеговина.

Предполага се, че вирусът ще продължи да се разпространява, но може да остане незабелязан, тъй като много хора прекарват болестта със слаби симптоми и не се обръщат към лекар.
Вирусът обикновено се пренася от комари и се разпространява в периоди, когато активността на насекомите е най-висока, при високи температури, които в Европа са обикновено през юли и август. Лекарите препоръчват да се използват средства за унищожаване на комарите.

При около 80 процента от заразените от западнонилска треска не се проявяват симптоми, а при останалите признаците на болестта са подобни на грип - температура, болки, отпадналост и подуване на лимфни възли.
Болестта е с потенциален летален изход, обикновено сред по-възрастни пациенти, когато води до енцефалит или менингит.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини