Бенямин Нетаняху е първият израелски премиер, пристигнал на посещение в Литва

  • 23 август 2018 20:29

  • 3175
  • 0
Бенямин Нетаняху е първият израелски премиер, пристигнал на посещение в Литва
© gettyimages

Литовският министър на външните работи Линас Линкевичус посрещна днес израелския премиер Бенямин Нетаняху, който пристигна в Литва, за да балансира "невинаги приятелските отношения" между еврейската държава и ЕС, като продължи сближаването с източните страни от общността, които му изглеждат по-малко благосклонни от западните, особено в ООН, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Желая да постигна равновесие в невинаги приятелските отношения на Европейския съюз с Израел, за да поддържаме по-справедливи отношения", каза Нетаняху в Ерусалим преди да замине за Литва на първто посещение на израелски премиер в балтийската република. "Правя това чрез контакти с блокове държави от ЕС, държавите от Източна Европа и сега с с балтийските държави и други страни, разбира се", добави той.

По време на четиридневната си визита ръководителят на израелския кабинет трябва да участва в среща на високо равнище във Вилнюс с премиерите на трите балтийски републики: на Литва Саулюс Сквернелис, на Латвия Марис Кучинскис и на Естония Юри Ратас.

В продължение на месеци Нетаняху насърчава политическо сближаване с държавите от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), чиито националистически позиции дразнят останалите страни от ЕС. Израелският премиер се опитва да създаде политически съюз с държавите, които бяха част от съветския блок, срещу по-голямата част от западноевропейските страни, смятани за по-малко благосклонни към Израел, особено при гласувания в ООН.

"Бях поканен на среща на върха на балтийските държави...Това показва засилващите се позиции на Израел в света" каза Нетаняху в съобщение, разпространено от неговата канцелария преди заминаването му.

Тази вечер израелският и литовският премиер ще имат двустранна среща, преди утре към тях да се присъединят латвийският и естонският им колега. По-късно в петък Нетаняху ще бъде приет от литовския президент Далия Грибаускайте.

Литва не последва Съединените щати в признаването на Ерусалим за столица на Израел и подкрепя ядрената сделка с Иран, независимо от противопоставянето на САЩ и еврейската държава, припомня Асошиейтед прес. Корените на Нетаняху са от Литва - родителите на майка му са живели в село Седува, в централната част на страната. Над 90 процента от 240-те хиляди евреи в Литва са били избити през Втората световна война, като ролята на литовските войници в тези събития е чувствителна тема, тъй като държавата се смята за жертва на нацистката и на съветската окупация.

Нетаняху ще присъства на възпоменателна церемония на мястото, близо до Вилнюс, където нацистите и техни литовски съюзници са избили 100 000 души, ще се срещне с литовци, които са помагали на евреи по време на войната, и ще посети синагоги.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини