Леко понижение на температурите в Европа, но горещините продължават

  • 05 август 2018 18:32

  • 1498
  • 0
Леко понижение на температурите в Европа, но горещините продължават
© Getty (архив)

След интензивната гореща вълна, простираща се от няколко дни над Европа, днес на континента се наблюдава леко понижение на температурите, въпреки че живакът продължава да показва около 45 градуса в Португалия, съобщиха световните агенции.

Температурите в Португалия започнаха да се понижават от почти рекордните нива, но в южната част на страната бушува горски пожар, с който се борят 800 пожарникари и 12 летателни машини.

Горещата вълна донесе суша и пожари в Европа от Гърция, където през юли загинаха 91 души, до Швеция. В части от Португалия температурите се покачиха до близо 47 градуса по Целзий в четвъртък и вчера, малко под рекорда в страната от 47,3 градуса и този в Европа от 48 градуса, регистриран в Атина през 1977 г.

Пожарът, който избухна в петък в планинската верига Моншики, продължава днес да напредва по два фронта. При друг горски пожар на около 200 км от Лисабон пострадаха шестима души, двама от които са в тежко състояние.

Огнеборци от Португалия и Испания работиха днес заедно по овладяването на пожар по границата между двете страни. Пламъци погълнаха дървета и храсти близо до Бадахос, в югозападната част на Испания. Пожарът бе стабилизиран тази сутрин, но още не е под контрол, съобщиха в Туитър испанските служби за извънредни ситуации.

Най-гореща в Испания днес е южна област Естремадура с температури до 42 градуса, при близо 44 градуса, измерени в Кордоба вчера.

Горещините във Франция се очаква да продължат до четвъртък, като пикът им ще бъде във вторник. Четири ядрени реактора временно са преустановили работа заради жегата. Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен каза, че само 4 процента от случаите в спешните болнични отделения се отнасят до хора, пострадали от горещините. "Мисля, че нашето общество започва да се адаптира към горещата вълна", коментира Бюзен.

БТА
1498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини