Френският парламент одобри окончателно законопроект срещу сексуалното и сексисткото насилие

  • 02 август 2018 07:49

  • 756
  • 0
Френският парламент одобри окончателно законопроект срещу сексуалното и сексисткото насилие
©

Френският парламент одобри окончателно законопроект срещу сексуалното и сексисткото насилие, предаде Франс прес.

Нито един депутат не гласува с "против", като имаше само 8 гласа "въздържал се" при последния вот в Националното събрание, долната парламентарна камара.

Текстът бе съгласуван със Сената.

Целта на законопроекта е да затегне наказанията за изнасилвания и други сексуални злоупотреби, особено с непълнолетни. Той също така удължава давността за определени престъпления.

"Този текст придава конкретна форма на много силните ангажименти, поети по време на (предизборната) кампания от президента на Републиката (Еманюел Макрон), в рамките на голямата кауза на неговия петгодишен (мандат) - равенството между мъжете и жените", заяви френският държавен секретар за равенството между мъжете и жените Марлен Шиапа.

Лявата и дясната опозиция като цяло гласуваха в подкрепа на законопроекта, но го разкритикуваха, че не отива достатъчно далеч и е повече думи, отколкото дела.

Целта на текста е да "улесни" осъждането на изнасилвачи след два случая, при които съдът постанови, че 11-годишни момичета са правили секс по взаимно съгласие с пълнолетни мъже, отбелязва Франс прес. От окончателната версия на законопроекта обаче отпадна автоматичното квалифициране на всеки сексуален акт с непълнолетни под 15-годишна възраст като изнасилване.

Текстът позволява на непълнолетни жертви на сексуални престъпления да подават жалби в срок от 30 години след като навършат пълнолетие, т. е. до 48-годишна възраст.

БТА
756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини