Словакия притеснена от база на Нощните вълци на територията си

  • 31 юли 2018 18:36

  • 2443
  • 5
Словакия притеснена от база на Нощните вълци на територията си
© Novini.bg

От външното министерство на Словакия изразиха безпокойството си от факта, че на територията на страната има създадена база на про-Путинската рокерска групировка „Нощните вълци“, съобщи Би Би Си. 

Базата им е изградена в Долна Крупа – на около 70 км от столицата Братислава. 

Руското правителство нарича базата „европейско седалище“ на „Нощните вълци“. 

Самите рокери от групировката са под обстрела на американски санкции, обвинени за това, че са оказвали военна помощ на про-руските бунтовници в Украйна. 

Говорителят на словашкото външно министерство Петер Суско поясни пред Би Би Си, че действията на „Нощните вълци“ трябва да бъдат внимателно наблюдавани. 

„Смятаме, че въздействието на техните членове е вредно, особено що се отнася до разпространяването на техните мнения, целящи да пренапишат историята“, заяви Суско в телефонно интервю пред британската медия.  

Помолен да конкретизира какви са тези противоречиви мнения, за които говори, той заяви: „Това, че Крим е, е бил и ще бъде руски; това, че Сталин е велик герой; това, че НАТО е криминална организация, и т.н.“. 

Словакия е страна-член и на ЕС, и на НАТО. 

Словашката националистическа групировка NV Europa, водена от Йозеф Хамбалек, споделя територията на базата на „Нощните вълци“. Миналата седмица Хамбалек заплаши журналисти на Радио Свободна Европа, които снимаха пред базата. 

Руските моторджии обясниха, че превръщат мястото в музей на Втората световна война, където ще се отдаде почит на съветските части, използвали мотори. 

Суско заяви, че „те се определят като клуб“ и че „те не са правителствена организация, така че е трудно да се направи нещо по посока намесата на руското посолство“. 

„Очевидно става дума за сериозно притеснение, след като хора, които директно изповядват лични убеждения, които са в абсолютен контраст с посоката на словашката външна политика, се организират на територията на Словакия“, каза още Суско. 

Александър Томов
2443 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ВЪВ ПЕДРАСКИЯ САЙТ

2018.07.31 | 20:15

5
ВСЕКИ ДЕН ЕДНИ И СЪЩИ ПЛАТЕНИ ДЖЕНДЪРИ ПИШАТ ГАДОСТИ. НИВОТО Е ВЕЧЕ НА МАХЛЕНСКИ КЛЮКАРНИК.

2018.07.31 | 18:59

2
Това може да го сътвори само вританска глава с цел РАЗДОР
Възмутен

2018.07.31 | 19:47

4
Вън руската пасмина от Европа,

2018.07.31 | 19:38

3
БИБИСИ ЛИЦЕМЕРИ
ало

2018.07.31 | 18:48

1
Словакия веднага да изгони тия руски сволочи и блядове !

Добави коментар

Водещи новини