Виктор Орбан: Евроизборите догодина може да доведат до промяна към нелиберална християндемокрация в ЕС

  • 28 юли 2018 20:14

  • 3064
  • 8
Виктор Орбан: Евроизборите догодина може да доведат до промяна към нелиберална християндемокрация в ЕС
© Getty Images/Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че изборите за европейски парламент догодина може да доведат до промяна към нелиберална християндемокрация в ЕС, която да сложи край на мултикултурализма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Десният националист Орбан, преизбран за трети пореден мандат през април, оглави съпротивата на източноевропейските страни срещу опитите на ЕС да накара страните членки да приемат квотна система за разселване на бежанци и мигранти. Заедно с националистическото правителство в Полша, Орбан е в постоянен конфликт с Европейската комисия заради това, което Брюксел определя като ерозия на демократичните институции в бившите комунистически страни от Източна Европа.

Европейските избори през 2019 г. ще бъдат решаващи за бъдещето на Европа, заяви Орбан в годишната си реч пред етнически унгарци в румънския град Байле Тушнад. Той подчерта, че западният политически елит на ЕС не е успял да защити блока от мюсюлманската имиграция и е време тези политици да си отидат. "Европейският елит е видимо нервен", подчерта Орбан пред стотици аплодиращи го привърженици.

"Тяхната голяма цел е да трансформират Европа, да я отведат в една пост-християнска ера, в ера, в която нациите изчезват", заяви унгарският премиер. "Този процес може да бъде подкопан на европейските избори", добави той, подчертавайки, че е "в наш интерес да спрем тази трансформация".

Изборите за европейски парламент трябва да покажат, че има алтернатива на либералната демокрация, която според Орбан работи по недемократичен начин в Западна Европа, като не толерира алтернативни възгледи.

"Християндемокрацията не е либерална...тя е нелиберална, ако щете", заяви унгарският премиер. Той подчерта, че за разлика от либералната демокрация, християндемокрацията отхвърля мултикултурализма и имиграцията, като същевременно е антикомунистическа и се застъпва за християнските ценности.

"Изправени сме пред голям момент: казваме довиждане не просто на либералната демокрация, а на елита от 1968 г.", заяви Орбан, визирайки международната вълна от леви, либерални протести, преобърнали в много страни управляващия консервативен ред.

Вчера Орбан приветства основаването от бившия крайнодесен сътрудник на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския - Стив Банън, на антиевропейска политическа формация, наречена "Движението" с цел подсилване на националисткия, антиимигрантски вот на изборите за ЕП догодина.

Партията на Орбан "Фидес", която води в проучванията на общественото мнение, също така демонизира родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос и подкрепяните от него либерални хуманитарни организации. "Фидес" прокара закони, ограничаващи дейността на групи от гражданското общество, които обвинява в насърчаване на незаконната имиграция.

Орбан обвинява Сорос в насърчаване на масова имиграция, целяща да подкопае християнската европейска култура, което милиардерът отрича, отбелязва Ройтерс.

Освен това Орбан изгради топли отношения с Русия, която строи ядрена електроцентрала в Унгария. Премиерът неведнъж е подлагал на критики санкциите на ЕС срещу Русия, наложени й след анексията на Крим през 2014 година.

Орбан разкритикува недемократичната, по думите му, Европа, съобщава Франс прес по повод речта на унгарския премиер в Байле Тушнад. "На Запад е либерализмът, няма демокрация", каза той. Според него в Западна Европа "нарушенията на свободата на словото и цензурата са станали нещо обичайно".

Той отново атакува европейските институции, като нарече Европейската комисия "символ на провала".

Франс прес също като Ройтерс се спира на частта на речта на Орбан, посветена на християндемокрацията и посочва, че унгарският премиер е дал своя собствена дефиниция за нея, като е уточнил, че християндемокрацията е "антиимигрантска, антимултикултурна и че тя се бори за модела на християнското семейство".

Орбан допълни, че ще превърне темата за имиграцията в една от знаковите на изборите за ЕП догодина. "Европейските лидери за неефикасни и неспособни да защитят Европа срещу имиграцията", каза той.

Орбан освен това разкритикува европейските санкции срещу Москва и определи като "примитивна" политиката на ЕС спрямо Москва.

Относно Турция Орбан подчерта, че може да се "критикува системата на Ердоган, но стабилността на Турция е добро нещо".

"Днес сигурността на Карпатския регион и на Европа почива върху стабилността в Турция, в Израел и в Египет, защото те могат да сложат край на притока на мюсюлмани", заяви Орбан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3064 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.07.28 | 22:53

2
Орбан е свиркаджия на Евреите.

2018.08.17 | 21:16

8
Ти пък на циганина Сорос !

2018.07.29 | 12:26

5
Никой не е длъжен да бъде християнин, за да прави кефа на тези психопати като Орбан. Аз имам колеги мюсулмани, които са си нормални хора, дори много сърдечни и не виждам какво му пречат на Орбан, но явно целта е хората да са озлобени и разделени, което в България е постигнато повече от добре.
Патриотизъм

2018.08.17 | 21:13

7
Байно ти май мислиш само с долната глава,а не с горната която трябва да мисли.
Истината

2018.07.29 | 14:48

6
Орбан, срещу джендарската мафия!!!
techno

2018.07.29 | 12:23

4
Най- мрачните векове от историята на западната цивилизация съвпадат с периода на най- догматично следване на "Xристиянството", а именно средните векове. Сегашният технологичен свят се заражда именно когато хората започват да отхвърлят т. нар. "Християнски догми" по времето на ренесанса.
vandal

2018.07.29 | 12:19

3
Малоумници, дори Господ е прогресивен, а не консервативен. "Сътворението" е прогресивен акт, който преобръща дотогава съществуващото "статукво". Консерватизмът е отчаян опит да се спре времето, но досега винаги неуспешно.

2018.07.28 | 21:23

1
ДРЪН,ДРЪН,ДРЪН,ДРЪН.ОРБАН Е СЕПАРАТИСТ ПО ОТНОИШЕНИЕ НА ЕС.

Добави коментар

Водещи новини