С „каскада“ шведска активистка спря на депортацията на афганистанец

  • 25 юли 2018 14:52

  • 4377
  • 6
С „каскада“ шведска активистка спря на депортацията на афганистанец
© FACEBOOK/ELIN.K.ERSSON

„Каскада“ на шведска активистка за спирането на депортацията на афганистанец е широко адмирирана из социалните мрежи, съобщи BBC.

Студентката Елин Ерсон е запазила място в същия самолет, с който е трябвало да отлети и афганистанецът. Тя е отказала да заеме мястото си, докато той не бъде свален от машината.

Когато стюардесите са накарали всички да заемат местата си, Елин е останала права и включила камерата на телефона си. Чрез нея е предавала на живо във Facebook всичко, което се случва наоколо.

Реакциите на повечето хора в мрежата са положителни и в нейна защита, но все пак някои я обвиняват, че просто парадира и се самоизтъква.

От понеделник досега видеото е споделяно от мнозина и вече е гледано почти 2 млн. пъти.

На него се вижда как Елин Ерсон обяснява на пасажерите, както и на всички зрители във Facebook, че не е съгласна с шведската политика по отношение на депортирането, която определя Афганистан за безопасна страна; и изпраща обратно онези, на които е отказано убежище.

Елин Ерсон обяснява, че Афганистан е страна, в която човекът „най-вероятно ще бъде убит“ и допълва, че „прави, каквото може, за да спаси човешки живот“.  

Тя пояснява: „Докато има и един пътник, който стои прав, пилотът не може да излети. Искам само да спра депортацията и след това ще се съобразя с правилата тук“.

Във видеото се вижда как първоначално екипажът, както и няколко други пътници, се опитват да я накара да седне и да спре да снима.

Докато тя продължава да стои, няколко други пасажери също се изправят – едни в нейна подкрепа, други – за да видят какво става.

Накрая тя и 52-годишният афганистанец са били свалени от самолета.

Според местните медии, бежанецът най-вероятно ще бъде депортиран все пак на по-късен етап, а активистката ще бъде обект на юридическо преследване – пасажерите са длъжни да се подчиняват на заповедите на капитана.

Това се случва на фона на голяма полемика относно депортацията в Европа. През последните години континентът е доста „наводняван“ от мигранти от Африка, Близкия Изток и Афганистан, които търсят убежище. Лодките, превозващи хора през Средиземно море, срещат все по-голям отпор и им е все по-трудно да намират пристанище, на което да акостират.

По-рано този месец вътрешният министър на Германия беше сериозно критикуван, след като си направи шега, че за неговия 69-и рожден ден са били депортирани 69 афганистанци.

Един от тях по-късно се самоуби.

Александър Томов
4377 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гост

2018.07.25 | 19:50

6
Тъпа като гъззззз
AFGAN

2018.07.25 | 18:44

5
Сигурно я пори кът риба..
kolxo

2018.07.25 | 18:29

4
По коледа да се разходи из квартала на 'бежанците', пък да видим дали няма да й излезе късмета. И после ще иска нея да я защитават. Глупостта е неизлечима, за съжаление.
Спасов

2018.07.25 | 17:48

3
А ми щом толкова го харесва да се ожени за него и ще му дадат шведски паспорт!

2018.07.25 | 17:11

2
ето такива застреля Брейвик
Ясновидеца

2018.07.25 | 15:02

1
Тази е била джендър на 100%!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини