Продължават спасителните акции в опожарена Гърция

  • 25 юли 2018 06:25

  • 4775
  • 0
Продължават спасителните акции в опожарена Гърция
© Pixabay

Пожарникарите продължават днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина, съобщи Франс прес.

Районът бе опустошен от пожари, които отнеха живота на 74 души. По последни официални данни пострадалите са 187. 

Определено като "национална трагедия" от медиите в страната, бедствието сполетя района, намиращ се източно от Атина, в понеделник следобед. Заради ветрове със скорост 100 км/ч огънят бързо се разпространи и обхвана Мати, изгаряйки стотици жилищни сгради.

Жители и туристи побягнаха панически към близкия плаж, където някои от тях трябваше да останат над един час във водата, за да се спасят.

Около 100 пожарникари, подпомогнати от полицията и десетки доброволци, търсиха през целия вчерашен ден евентуални жертви в пострадалата зона.

До момента няма оповестени данни колко хора са в неизвестност. От общо 187 хоспитализирани, 82 души останаха вчера вечерта в болница, от които 10 са в сериозно състояние. Сред тях има и 11 деца, които са без опасност за живота. Поне 6 души са се удавили. Около 715 са били евакуирани с военни и частни плавателни съдове до пристанището в Рафина.

Премиерът Алексис Ципрас обяви тридневен национален траур.

БТА
4775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини