Гореща вълна и суша са обхванали Северна Европа

  • 20 юли 2018 18:02

  • 1776
  • 2
Гореща вълна и суша са обхванали Северна Европа
© Pixabay

От Обединеното кралство през Германия до Латвия - Северна Европа е обхваната от необичайно продължителна гореща вълна и суша, които предизвикаха няколко пожара и тревоги в селскостопанския сектор за тазгодишната реколта, предаде Франс прес.

В началото на месеца избухна най-големият пожар за последните 18 години в централната германска провинция Саксония-Анхалт, опустошавайки около 80 хектара гори. Цяла Източна и част от Северна Германия са застрашени от пожари, защото не е валяло от седмици.

След сушата през май и юни хората от селскостопанския сектор, по-конкретно зърнопроизводителите от Бранденбург, алармират, че реколтата ще бъде с 20 до 50 процента по-слаба тази година.
Метеоролози прогнозират, че днес температурата ще достигне и дори ще надмине на места 34 градуса по Целзий, а горещата вълна ще продължи и през следващите седмици.

В Полша над 90 селски стопанства на обща площ от 1,5 милиона хектара бяха засегнати от пролетната суша по данни на министерството на земеделието. Варшава поиска от ЕС финансова помощ заради "безпрецедентни" загуби в сектора.
Земеделците в Литва и Латвия страдат от най-продължителната от десетилетия суша, казват представители на местната власт.

Латвия обяви през юни национално бедствено положение за селскостопанския сектор и поиска от ЕС да изплати субсидиите на земеделците преди предвидената дата. В западната част на страната голям пожар предизвика тази седмица евакуацията на цяло село, а пожарникарите продължават и до днес да се борят да овладеят огъня.

Голяма част от Швеция, Дания, Южна Норвегия и Северна Финландия са обхванати от горещини, които няма изгледи да приключат скоро.

В Обединеното кралство са паднали само 47 милиметра дъжд от 1 юни до 16 юли, което прави началото на лятото най-сухото от 1961 г., когато започват да се правят измервания на валежите.

Нора Виткова
1776 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
asd

2018.07.20 | 18:09

1
putin e winowen.)))
Б. Борисов

2018.07.20 | 19:31

2
не уе. аз

Добави коментар

Водещи новини