Франция отбелязва националния си празник с военен парад в Париж

  • 14 юли 2018 09:41

  • 1529
  • 0
Франция отбелязва националния си празник с военен парад в Париж
© Getty Images/Guliver (архив)

По традиция днес Франция отбелязва националния си празник с военен парад на Шанз-Елизе, където стотици хиляди французи се надяват да празнуват утре победа на "сините" на финала на Мондиала в Русия, предаде Франс прес.

Около 12 000 членове на силите за сигурност са мобилизирани в Париж и околностите на френската столица по случай празника и преди утрешния мач, в който националният отбор на Франция се надява да победи Хърватия и да спечели втора Световна купа.

Президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, за когото това е вторият парад след избирането му през май 2017 г., ще излезе на прочутия парижки булевард в 10,00 ч. (08,00 ч. по Гринуич) с "автомобила на галвнокомандващия", след което ще застане на трибуната на площад Конкорд, откъдето ще наблюдава празненството.

След американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския миналата година, сингапурският премиер Сян Лун и японският външен министър Таро Коно ще бъдат почетните гости на президента като символ на стремежа на Франция за засили военните си връзки с Азия.

През 2018 г. се навършват 160 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Япония, а от 20 години пилотите на сингапурските изтребители се обучават във френската база в Казо. Знамената на двете азиатски държави ще открият парада редом с френското, ескортирани от седем войници от всяка нация.

Общо 64 самолета ще прелетят в небето над Париж, сред които "Алфаджет" на прочутата група "Патрул дьо Франс". Трима военни от специалните сили, ранени в бой, ще бъдат на борда. Десетият французин, летял в космоса, Тома Песке, ще има привилегията да пилотира "Рафал". Дебют на парада ще направи самолетът цистерна за зареждане във въздуха А330ПMRTT "Феникс", а "Мираж" 2000 N ще участва за последен път.

Специална почит ще бъде отдадена на частите, изпратени в помощ на местното население след опустошителното преминаване на ураганите Ирма и Мария във Френските Антили през септември.

Общо 4290 военнослужещи, 220 бойни машини, 250 коня, 64 самолета и 30 хеликоптера ще участват в тазгодишния парад, който ще продължи около 2 часа, с мотото "братство по оръжие". Сред участниците са испански жандармеристи, белгийски бронирани машини и един А400М от германските ВВС.

Традиционният парад на 14 юли е демонстрация на сила, а не просто възпоменание, подчерта началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Франсоа Льокоантр в интервю, публикувано днес. Той пое поста преди година след открита криза между предшественика му и държавния глава по бюджетни въпроси, което доведе до оставка на началника на генералния щаб. Година по-късно отношенията между президента Макрон и неговата армия изглеждат в пълна хармония. Вчера държавният глава подписа закона за военните програми за периода 2019-25 г., който предвижда близо 300 милиарда евро кумулативни разходи с цел достигане на 2 процента от БВП до седем години.

"С тази военна програма ще излекуваме трудностите от миналото, ще продобрим настоящето и ще подготвим бъдещето на страната ни и ще й осигурим средства за защита", заяви Макрон снощи на традиционния прием в министерството на отбраната в навечерието на парада.

Последвайте канала на

БТА
1529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини