Даниел Фрийд: Разговарях с висш български политически лидер, който ми каза, че иска да види повече Америка в България

Цветан Цветанов се срещна с с бившия помощник държавен секретар на САЩ посланик Даниел Фрийд.

По-късно той даде интервю на Брайън Килми от Fox News Radio, цитирано от Topnovini:

Посланик, като първа тема – срещата с Тереза Мей. Тя е човек, който в момента е изправен пред сложни политически проблеми. Как мислите, че ще мине тази среща с президента, предвид факта, че кметът ще позволи голям балон “бебе Доналд Тръмп” да се извиси над града и че ще има протестиращи навсякъде наоколо. Как мислите, че ще протекат нещата?

Помня посещението си в Лондон с президента Буш през 2003г. и имаше огромни демонстрации в Лондон срещу него – бяха по повод войната в Ирак. И той беше напълно спокоен, не се ядоса, беше над тези неща и се фокусираше върху темите, по които можехме да работим заедно. Така че се надявам президентът да възприеме това поведение. Прав сте, че Тереза Мей има някои проблеми – външният й министър Борис Джонсън току-що подаде оставка вероятно заради Брекзит и трудностите с напускането на ЕС от Обединеното Кралство. Смятам, че това може да даде своя оттенък върху начина, по който нещата протекат с НАТО. Но ако президентът ни изненада и се съсредоточи върху позитивите от НАТО, пътуването му в Лондон ще е успешно и ще доведе до взаимно-печеливша ситуация.

Много интересно. Забравяме, че президентът Буш не беше популярен там заради войната. Помним, че президентът Обама подари аудио запис на книгата си на кралицата – това беше малко странно. Но той беше много по-популярен и по отношение на НАТО постепенно той се превърна в… те наистина го харесваха в НАТО. Но те не изразвходваха очакваните два процента от БВП и може би ние наистина сме се нагърбили с прекалено голяма част от товара. Този президент има много силна позиция по този въпрос. И все още, Дейвид, само три нации изразходват два процента от своя БВП, докато ние изразходваме около четири процента, което е 70 процента от приходите на НАТО – има ли право президентът?

Със сигурност има право. И предишните администрации – на президентите Обама, Буш, Клинтън - всички бяха загрижени за това и оказваха натиск върху европейците да харчат повече. Със сигурност президентът Тръмп има право, но нека не забравяме и другата страна. Нашите съюзници са с нас в трудната битка в Афганистан от години и хиляди войници на съюзниците, не американски, хиляди съюзнически войници са загинали в битка в Афганистан. Те направиха това след девети септември, след като ние бяхме нападнати, те бяха там заради нас. Така че аз подкрепям натиска от страна на президента към европейците, особено към германците по отношение на разходите за отбрана, но е важно да го правим с цел да постигнем един по-добър съюз. А не да използваме тази тема като извинение да захвърлим съюза, който е служил на американските интереси и ценности толкова добре за последните 70 години.

Да, помним как френският лидер каза на Кондолиза Райс – задействайте чл. 5, който гласи, че ако един от нас е атакуван, това представлява атака срещу всички нас. И ние го направихме, и те се биха наравно с нас. И те са се адаптирали в известна степен – в момента имат отдел за кибер сигурност и части за бързо реагиране, които могат да бъдат изпратени на мисия в рамките на 30 дни. Така че има неща, които са се случили; те са били до нас в миналото, но все пак смятам, че има позитиви от натиска на президента. Моето усещане, моето вярване е, че той ще наблегне повече върху позитивите и защото повечето хора очакват от него да има същия тон като на срещата на Г7. Това е моето усещане - ако изглежда така сякаш президентът се конфронтира с нашите приятели и съюзници това ще намали влиянието на позицията му спрямо Владимир Путин.

Мисля, че е на прав път, надявам се да си прав, да се съсредоточи върху позитивите. Той обича да изненадва хората, той не обича да върви в посоката, в която хората очакват да тръгне. И тъй като толкова много хора очакват той да бъде негативен и да направи това, което направи на Г7, има реален шанс той да има заслугата за това НАТО да направи правилното, и той вече заслужава част от заслугата за това. Така ще обедини съюза и тогава ще отиде да се срещне с Путин в много по-силна позиция. Така поне се надяваме, нали.

Предполагам, че ще продължат (санкциите към Русия). Така че, посланик, от това, което знаете и на което се надявате, по отношение на това, което ще излезе като послания, ако двамата решат да направят пресконференция рамо до рамо, което би било страхотно, нямам търпение да го видя. Какво очаквате да излезе от това? Какво конкретно искаме ние от Владимир Путин по отношение на Сирия и влиянието му да изтласка Иран извън конфликта?

Посланик Фрийд: Не очаквайте твърде много от руснаците по отношение на Сирия. Не забравяйте, че президентът Обама и държавният секретар Чейни преследваха руснаците, за да получат тяхното съдействие по отношение на Сирия и не получиха много. Така че нямайте големи надежди и преди всичко не приписвайте заслуги на руснаците в аванс за неща, които те така или иначе би трябвало да правят. Президентът Тръмп е прав – ние трябва да работим в Русия там, където имаме общи интереси. Но недейте да приписвате заслуги на руснаците за привилегията да работят за себе си. Ние трябва да сме ясни в позициите си, да работим с тях, където можем, но и да сме твърди към тях, когато трябва. Аз бях притеснен, когато президентът каза, че трябва да поканим Русия обратно в Г7. Те бяха изритани от Г7, защото започнаха война в Украйна, те нападнаха съседа си. Те трябваше да бъдат изритани. Тъй като този проблем не е разрешен, те не трябва да бъдат канени обратно. Аз бях изненадан, когато президентът каза, че Крим принадлежи на Русия, защото там говорят руски. Ами знаете ли, в Канада говорят английски, но това не означава че ние  и те принадлежим към Обединеното Кралство. Ние сме се борихме в революция по този въпрос. Така че това предизвика много притеснения. Ако президентът Тръмп излезе заедно с президента Путин и каже къде ние искаме да видим Русия да отстъпва, ако каже, че искаме Русия да излезе от Украйна, да изтегли войските си оттам, че искаме да престанат да се намесват в изборите в Европа и че искаме да не правят нищо по отношение на американските избори, просто да престанат, че искаме да са по-полезни в Сирия и че искаме да работим с тях, където можем. Това е много добро послание, президентът може да го отправи и тогава ще бъде в позиция да каже на много от медийните си критици, че не са били прави и са били твърде скептични. Така че аз бих го аплодирал за това, но първо трябва да го направи. И честно казано аз съм все още загрижен как ще протекат нещата, предвид думите и действията на президента от последния месец.

Да, знам какво имате предвид. Имам представа, че редица от тези взаимоотношения се възприемат като даденост. Поляците например виждат добродетелите на САЩ. Но същевременно има неща, които се случват в Европа, за които искам да поговорите. И те са свързани с наплива на имигранти в Европа, когато това се случи и те не знаеха кой точно преминава границите им, Германия каза: “ние ще приемем милион и повече”, Унгария каза “ние ще изградим ограда” и на въпроса “как може да направите подобно нещо?”, те отговориха “защото искаме да сме унгарци” и искаме да знаем кой ще влезе. И сега Меркел предприема действия срещу незаконната миграция, Полша каза, че няма да приеме никого, Франция има редица проблеми, например със зони с мигранти, където не може да се влезе, защото тези хора дори не желаят да бъдат французи. Същевременно ние имаме своите проблеми по границите – виждаме материали за това във всяко периодично издание, във всички новинарски издания, нещо което не бихме могли да си представим преди. Какво се случва в света, като говорим за национализъм?

Посланик Фрийд: Вие казвате, че поляците показват признателност към САЩ. Аз съм разговарял с българи наскоро, които наистина са проамерикански настроени, те са притеснени от влиянието на Русия, те искат да видят, те ми казаха.. Току-що разговарях с висш български политически лидер, който ми каза, че иска да види повече Америка в Европа, повече Америка в България и това е показателно за нашите общи интереси и общи ценности. Има много европейци, които са готови да стоят редом с нас и да направят правилното нещо. Тези държави в Европа, те искат да се гордеят от националното си наследство. Те искат да могат да го направят и особено тези, които с поколения са били в комунистическия режим, те искат да могат да се гордеят, че са българи, че са поляци и искат контрол върху границите си. Аз разбирам това, напълно естествено е. Същевременно те трябва да допускат хора, които искат да станат европейци, които искат да се присъединят към тях. Европейските държави никога не са били етнически чисти, те винаги са били смесица от хора, които са идвали и са си отивали в исторически план. Затова трябва да са достатъчно отворени, за да позволят на новодошлите да се асимилират, докато новодошлите трябва да искат да бъдат асимилирани.

Правилно. Този нов италиански лидер също иска да затвори тяхната граница, Австрия също настоява в същата посока. Президентът Тръмп бе сред първите да заговори за това.

Посланик Фрийд: Президентът Тръмп може би има право, но нека ви кажа нещо – латино хората, които идва в САЩ незаконно, всички те не искат нищо повече от това да си намерят работа и да станат американци. Всички статистически данни показват, че темповете на тяхното асимилиране в американската култура са същите като тези на асимилация на италианци, поляци…

Да, не става дума за.., никой не се опитва да омаловажи когото и да било заради цвета на кожата му или потеклото, просто искаме нещата да се случват по правилния начин. И хората започват да страдат от наказателните мерки. Мисля, че за това става дума – искаме просто да имаме система, която да ни показва кой влиза и излиза от страната.

Добре, разбирам, но освен американците от индиански произход, всички ние сме дошли от някъде и не сме дошли тук, защото сме били богати, идвали сме защото обикновено сме бягали от някого или защото сме били бедни. Абсолютно – нека го правим по правилния начин, но също така нека запазим държавата си силна, отворена за други, разбира се с граници, които са контролирани.

Коментари

 1. 2018.07.10 | 23:34

  Този ненормален български измекяр да си вземе Американка в къщи и да не я натрапва на българите.

 2. 2018.07.10 | 15:44

  Заврете му главата в Пирдоп и ще види достатъчно

 1. 1

Напиши коментар

Избори

още

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще изкара ли пълен мандат кабинетът на Кириакос Мицотакис?

Ще изкара ли пълен мандат кабинетът на Кириакос Мицотакис?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.