ПЕС: Цялостно европейско решение за миграцията, а не мерки „на парче“

  • 28 юни 2018 20:56

  • 1738
  • 2
ПЕС: Цялостно европейско решение за миграцията, а не мерки „на парче“
© Pixabay

Премиери, партийни лидери и еврокомисари от семейството на социалистите се обединиха около необходимостта от реформа на европейската политика за миграцията на координационна среща, организирана от ПЕС.

Тя се проведе непосредствено преди Европейския съвет, който днес и утре ще обсъди последните развития по темата с оглед на поставения срок от Европейската комисия за намиране на консенсус до края на Българското председателство.

„През последните дни в публичния дебат за миграцията се налагат две основни тези. От една страна виждаме категоричен отказ за проява на каквато и да е солидарност от държави, оглавявани от десницата. От друга, се лансира идеята за заместване на общоевропейския подход с двустранни споразумения вътре в ЕС, както и с трети страни“, заяви президентът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на след срещата, в която взеха участие и министър-председателите на Португалия, Швеция, Малта, Словакия, Испания, Гърция и Македония.

„Позицията на премиерите от семейството на ПЕС е категорична – миграцията се нуждае от цялостно европейско решение. Идеите, които са на дневен ред в Европейския съвет, са поредните мерки „на парче“ и целят временно успокояване на страстите и отлагане на намирането на устойчив компромис. Това е от полза единствено за страните далеч от горещите точки по границите на ЕС, които не желаят никаква солидарност и преразпределение на бежанци. Този подход не само не решава проблеми, но и поставя в тежка ситуация държавите на първа линия, в това число България“, допълни той.

Станишев коментира и предложенията за изграждане на центрове за настаняване на търсещи убежище извън територията на ЕС.

„Прехвърляне на отговорността на хипотетични трети страни, които всъщност нямат никакво желание за подобни сделки, е сякаш в отговор на вътрешнополитически проблеми в някои европейски столици, отколкото реален опит за намиране на решение. Рискуваме отново да поставим режими с противоречиви методи на управление в силна позиция по подобие на споразумението с Турция“, заяви Станишев.

Според него ставаме свидетели на голяма злоупотреба от популисти и националисти по темата.

„Пристигналите мигранти през последните месеци са в пъти по-малко в сравнение с предишни години и настоящата ситуация няма нищо общо с картината от 2016 г. ЕС трябва да намери солидно и работещо решение сега, за да не изпаднем в ситуация, в която всеки е сам за себе си при възникване на нови кризи.“, добави в заключение лидерът на ПЕС.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1738 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2018.06.29 | 03:40

2
Когато дъщерите им сложат бурки, тогава ще го измислят шибаноя закон. Елементарно е, като не искаш циганина да влиза в къщата ти, си затваряш просто врата, че даже е желателно и да заключиш.
Значи ние българите преди трябваше да чакаме с години да паднат визите и си ландидатствахме да ни одобряват а шибаните мангали не им трябват визи. Решават пичовете че им се живее в Англия или Германия и отиват. Обаче за тях няма граници и закони, трябва да ги съжаляваме.
Да ви е.а майката педерстка шибани управници. Единствен Орбан е истински управник с трезва глава.
пффф

2018.06.29 | 01:10

1
5 години чакаме да го измътите това решение. Тук не става дума за хипотетични страни. Каква солидарност очаквате, когато страните, от които произхождат мигрантите, не съдействат? Карайте ги до териториалните им води и им давайте гумените лодки да се връщат обратно!

Добави коментар

Водещи новини