Пожарът в Глазгоу се разрасна (видео)

  • 16 юни 2018 10:01

  • 11760
  • 0
Пожарът в Глазгоу се разрасна (видео)
© Pixabay

Британското правителство обеща подкрепа, след като пожар в Глазгоу погълна няколко сгради, една от които е архитуктурно съкровище, предаде ДПА.
Правителството е готово да помогне финансово или другояче, заяви днес министърът за Шотландия Дейвид Мъндел, след като пожарът, избухнал снощи в Училището по изкуствата в Глазгоу, се разрасна.
Няколко съседни имота, сред които концертната зала на британското музикално дружество 02 Академи, са понесли големи щети, а 120 пожарникари продължават да се борят с огъня, заяви представител на градските власти. Няма данни за пострадали, но обитателите на съседните сгради са евакуирани.


Каменната Сграда Макинтош, забележителност в града, проектирана от архитекта Чарлс Рени Макинтош в края на 19 век, която привлича по около 20 000 посетители годишно, е била в процес на ремонт на стойност милиони, след като е опустошена от пожар през май 2014 г., когато прожектор избухва и подпалва арт инсталация от полиуретанова пяна.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че ситуацията е изключително сериозна. "Отново сме задължени на храбростта на нашите пожарникари и другите спешни служби. Мислите ми тази вечер са за безопасността за хората, но сърцето ми се къса за любимото Училище по изкуствата на Глазгоу", написа тя в Туитър.


 

"Не можем да загубим тази сграда", написа Пол Суини, лейбъристки депутат от Глазгоу, родом от шотнландския град, заяви, че ще използва позицията си в парламента, за да гарантира, че инцидентът ще бъде внимателно разследван, и призова за "всеобхватно национално усилие и всеки възможен вариант за спасяване и възстановяване на едно от най-прекрасните творения на световната архитектура".

 

 

Нора Виткова
11760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини