Въпреки обещанията, новият италиански премиер ще е технократ

  • 22 май 2018 10:34

  • 767
  • 2
Въпреки обещанията, новият италиански премиер ще е технократ
© gettyimages (архив)

Джузепе Конте, преподавател по частно право във Флорентинския университет, напълно неизвестен за повечето италианци и за голяма част от академичните среди, ще има мисията да изпълни 38-те точки от правителственото споразумение, сключено от двете антисистемни политически сили в Италия, пише испанският в. "Паис".

Италианското антисистемно Движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига" дълго време се отнасяха с презрение към перспективата властта да отиде в ръцете на технократ, вместо избран от народа политик, пише британският в. "Файненшъл таймс". Но яростната борба за надмощие между партийните лидери с амбиции за премиерския пост Луиджи ди Майо и Матео Салвини ги накара да изберат трети вариант за шеф на изпълнителната власт, отбелязва френският в. "Фигаро".

Ако бъде одобрен от президента Серджо Матарела (на снимката), Конте ще стане 65-ият министър-председател за последните 72 години в страна, където премиерите оцеляват средно по година и два месеца, посочва "Паис". Премиерът ще представлява правителство, което обеща да се бори с ЕС за всичко, от икономическата политика до имиграцията и външните работи. Липсата на политически опит и слабите връзки на Конте с двете партии, със сигурност ще породят въпроси доколко ще бъде ефикасен на поста, а това допълнително ще усложни отношенията между Брюксел и третата по големина икономика в еврозоната.

През последните дни лидерите на "Пет звезди" и "Лига" Луиджи ди Майо и Матео Салвини съставиха обща управленска програма, която обръща гръб на строгите икономии и диктатите на Брюксел, пише в. "Фигаро". Тази перспектива тревожи финансовите пазари. В окончателната версия на програмата поне не фигурират предизвикалите шок мерки, появили се в предишни версии, включително евентуалното излизане от еврото и едностранно зачеркване на част от колосалния публичен дълг.

Според италианския печат Салвини ще оглави министерството на вътрешните работи, а Ди Майо ще стане министър на икономическото развитие и труда, добавя френското издание.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
767 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини