Франция, Великобритания и Германия искат да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение

  • 09 май 2018 07:06

  • 2081
  • 0
Франция, Великобритания и Германия искат да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение
© Getty Images/Guliver

Франция, Великобритания и Германия са решени да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение и същевременно да работят по договаряне на ново и по-обхватно, предаде Франс прес.

"Ще останем страни по споразумението. Правителствата ни остават решени да гарантират прилагането на споразумението и ще работят за това с останалите ангажирани с него страни. Приканваме САЩ да се съхранят структурите на споразумението и да се избегне всякаква мярка, която би попречила на пълното му прилагане от другите страни", се казва в съвместно изявление на лидерите на трите европейски държави Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в и Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Тримата лидери изразяват съжаление и безпокойство след решението на Тръмп да се оттегли от иранското ядрено споразумение, което по думите им "е от особено значение за споделената ни сигурност" и напомнят, че Международната агенция за атомна енергия смята, че Иран продължава да спазва ангажимента си да не разработва ядрено оръжие. Последното се оспорва от САЩ и Израел.

Тримата европейски лидери призовават Иран да прояви сдържаност в отговора си на американското решение и да продължи да спазва задълженията си по споразумението. В замяна Техеран ще продължи да се възползва от отмяната на икономическите санкции от другите страни по документа, обещават те.

Париж, Лондон и Берлин искат и да се подготви ново, по-обхватно споразумение за ядрената програма на Иран след 2025 г., ракетната му програма и "дестабилизиращите му регионални дейности, по-специално в Сирия, Ирак и Йемен" - все теми, които мотивираха изтеглянето на САЩ от сегашното споразумение, отбелязва АФП.

Иранският президент по-рано заяви, че иска в близките седмици Техеран да обсъди с европейците, китайците и руснаците дали те могат да гарантират интересите на Иран след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение.

ЕС е решен да съхрани иранското ядрено споразумение и съжалява за решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от него, заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Иранското споразумение "изпълнява целта си да гарантира, че Иран няма да разработва ядрени оръжия и ЕС е решен да го съхрани", каза Могерини.

"Не допускайте никой да разтрогне това споразумение. То е един от най-големите успехи на дипломацията и ние сме постигнали заедно", обърна се Могерини към иранските ръководители и граждани.

"Продължавайте да спазвате вашите ангажименти и ние ще продължим да спазваме нашите. Заедно с останалата част от международната общност ще съхраним това ядрено споразумение", заяви Могерини.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския не уточни кои санкции на САЩ срещу Иран ще бъдат възстановени и кога, но предупреди, че "всяка страна, която помага на Иран в стремежа му към ядрени оръжия, може също да бъде тежко санкционирана от САЩ".

"ЕС е решен да действа съобразно със своите интереси в областта на сигурността и да защитава своите икономически интереси", отвърна Могерини.

"Докато Иран продължава да спазва свързаните с ядрената програма свои задължения, както прави досега, ЕС ще продължи да е ангажиран с пълното и ефективно прилагане на ядреното споразумение", увери тя.

БТА
2081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини