Унгарският президент препоръча Виктор Орбан за премиер

  • 08 май 2018 14:42

  • 872
  • 1
Унгарският президент препоръча Виктор Орбан за премиер
© gettyimages (архив)

Унгарският президент Янош Адер (на снимката) препоръча днес депутатите да преизберат министър-председателя Виктор Орбан за трети пореден и общо четвърти мандат, предаде АП.

Партията на Орбан ФИДЕС и неин малък съюзник спечелиха 133 от 199-те места в парламента на изборите на 8 април, осигурявайки си мнозинство от две трети. Датата на гласуването в парламента за преизбирането на Орбан още не е определена. Адер, който се изказа по време на първата парламентарна сесия след изборите, също така призова депутатите да променят избирателните закони, отчасти с цел да бъдат разчистени малките партии, които според него участват в изборите само за да получат достъп до държавно финансиране.

Междувременно пред парламента протестираха неколкостотин души, главно против Орбан, но и с искане за промени сред неефективните опозиционни партии. Лидерът на парламентарната група на ФИДЕС Гергей Гуяш каза, че правителството планира нови стимулиращи фискални мерки, за да се поддържа икономическият растеж над 4 процента, и изключи възможността за конфликт с Европейския съюз, подобно на Полша, заради върховенството на закона.

Категоричната изборна победа даде на ФИДЕС власт да променя всички закони, включително конституцията. Гуяш, който е новият началник на канцеларията на Орбан, заяви, че не се планират реформи, които биха подкопали съдебната независимост. "Ако има някакви промени, те няма да засегнат конституционното изискване за съдебна независимост", каза той.

По думите на Гуяш увеличаването на заплатите и силният икономически растеж могат да помогнат на Унгария по-бързо да достигне западните жизнени стандарти. Според него обаче едва ли страната ще се присъедини към Еврозоната през следващите четири години.

"Засега повечето икономисти са съгласни, че ние би трябвало да влезем в еврозоната, когато достигнем 80-90 процента от средните жизнени стандарти в ЕС", каза Гуяш и отбеляза, че в момента Унгария е на 69 процента. "Би трябвало да се присъединим към еврозоната, когато това служи на интересите на унгарската икономика и граждани", заяви той.

Последвайте канала на

БТА
872 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бай смок

2018.05.09 | 00:18

1
имах си аз да препоръча ШОРОШ хахаха .

Добави коментар

Водещи новини